Cum poți reutiliza vechile gadgeturi ca să nu ajungă la gunoi?

de: Paula Artin
25 10. 2020

Deșeurile electronice reprezintă o problemă uriașă, care se înrăutățește: producem acum cu 21% mai multe deșeuri electronice la nivel global decât acum cinci ani.

Când vine vorba de gadgeturi, cum ar fi telefoanele, modelul nou, pe care tocmai l-ai cumpărat va fi probabil înlocuit într-un an sau chiar mai puțin.

De aceea, merită să te gândești de două ori la ceea ce faci cu vechile gadgeturi ori de câte ori îți cumperi ceva nou. S-ar putea să fii surprins de câte modalități există pentru a readuce la viață o piesă de hardware veche.

Transformă-ți telefonul sau tableta veche într-o cameră de securitate

Ca să nu arunci un telefon încă utilizabil, dar învechit, îl poți transforma într-o cameră de securitate.

Vei avea nevoie doar de un trepied sau o montură și de niște programe software, precum aplicațiile Manything și Alfred.

Acest lucru funcționează și pentru tablete, desigur, deși configurarea și poziționarea acestora ar putea fi un pic mai complicată din cauza dimensiunii suplimentare.

Din moment ce multe dintre dispozitivele pe care te pregătești să le arunci sunt și rezistente la apă, o tabletă sau un telefon vechi, ți-ar putea servi drept cameră de supraveghere și în exterior.

Telefon vechi sau telecomandă?

Vechiul tău dispozitiv poate fi utilizat drept telecomandă sau un hub dedicat media. Păstrează un iPad vechi lângă Apple TV pentru a transmite emisiuni și filme sau păstrează o tabletă Android veche lângă Chromecast pentru a asculta Spotify sau liste de redare YouTube.

Acest lucru îți eliberează telefonul pe care îl folosești în mod curent, ceea ce înseamnă mai puțină presiune asupra duratei de viață a bateriei.

Un laptop vechi ca centru media

Într-o notă asemănătoare, laptopurile vechi pot fi refăcute ca centre media, stocând videoclipurile și muzica, gata pentru a fi transmise în flux în jurul casei. Este o sarcină ușoară, deci se potrivește hardware-ului mai vechi și înseamnă că puteți păstra o mulțime de spațiu liber pe laptopul nou-nouț.

Software-ul Plex sau Kodi este perfect pentru sarcină sau poți utiliza aplicațiile de muzică și TV pe care Apple le furnizează cu macOS pentru a face treaba.

Alternativ, poți utiliza vechiul laptop ca teren de gunoi pentru orice tip de fișier care trebuie accesat de pe alte computere și dispozitive din locul în care locuiești. Atât Windows cât și macOS facilitează configurarea unei rețele de domiciliu, astfel încât hard disk-ul vechiului laptop este vizibil pentru alte computere.

Cameră digitală veche drept cameră web

Dacă tocmai ți-ai actualizat DSLR-ul scump la un nou model, probabil că vei dori să-l vinzi pe cel vechi pentru a atenua o parte din costuri. Dar dacă vrei totuși să îl păstrezi și pe cel vechi, îl poți transforma într-o cameră web cu aspect minunat.

Având în vedere că majoritatea laptopurilor vin cu o cameră web încorporată, vei avea tendința să nu ți se pară o metodă prea bună, însă apelurile tale video vor fi la o calitate mult mai înaltă.

Producătorii de camere se grăbesc să împingă software-ul pentru a activa această funcționalitate în ultimele luni și există deja instrumente oficiale de la Sony, Canon, Fujifilm și multe altele disponibile.

Telefon sau o tabletă veche drept Ereader

Dacă ai un telefon sau o tabletă veche, tocmai ai scăpat de nevoia de a mai cumpăra încă un dispozitiv pentru a citi. Aplicațiile Kindle (Android, iOS) și Kobo (Android, iOS) pot fi folosite atât pentru achiziționarea cât și pentru citirea cărților electronice și sunt mai rapide decât software-ul de la bordul ereader-urilor echivalente.

Ambele aplicații acceptă și cărțile audio, astfel încât să puteți sări cu ușurință între formatele text și audio, dacă ai nevoie.

Ecranele luminoase ale telefoanelor și tabletelor sunt mai dure pentru ochi decât cerneala electronică a unui ereader, dar există modalități de a remedia problema. Stock Android are o caracteristică numită Night Light, iar iOS are o caracteristică numită Night Shift, care poate reduce lumina albastră a ecranului dispozitivului.

O tabletă veche drept ramă foto digitală

Poți să configurezi o tabletă neutilizată ca o ramă foto dedicată. Va trebui să păstrezi dispozitivul conectat în orice moment și ar putea fi necesar să fii creativ în ceea ce privește un suport, dar poate fi un mod interesant de a expune fotografiile și amintirile tale.

Pe lângă tableta cadru, vei avea nevoie de un software dedicat pentru această sarcină. Fotoo este una dintre cele mai bune opțiuni pentru tabletele Android, în timp ce, dacă utilizezi un iPad vechi, poți încerca LiveFrame.