Cum îți amâni ratele și de ce trebuie să ai mare atenție la dobânzi

de: Răzvan Băltărețu
05 04. 2020
Nick Pampoukidis / Unsplash

Promisiunea Guvernului de-a permite cetățenilor să amâne plata ratelor s-a materializat într-o ordonanță de urgență, dar și într-un set de norme de aplicare. Aproape oricine poate aplica, iar amânarea se poate face până la 9 luni. Totuși, sunt detalii de care trebuie să știi înainte să te avânți să faci asta.

Legea pentru amânarea ratelor e oficială din 31 martie. Totodată, din 2 aprilie există și un set de norme de aplicare. Condiția e simplă: poți amâna plata ratelor până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, dacă ți-au fost afectate veniturile direct sau indirect de criza medicală. Astfel, scadența ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

Persoanele fizice care vor să beneficieze de asta trebuie să completeze o declarație pe răspundere proprie conform căreia le-au fost afectate veniturile. În cazul creditelor ipotecare, modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiţionale.

Termen: Cine vrea să-și amâne ratele trebuie să transmită solicitarea către bancă în maximum 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Prevederea se aplică tuturor, persoane fizice sau firme.

Cauze care pot fi luate în calcul la creditele ipotecare (băncile nu trebuie să se limiteze la acestea) — intrarea debitorului sau membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic ca efect al închiderii sau restrângerii activității angajatorului; concedierea debitorului sau membrilor familiei acestuia; reducerea salariului debitorului sau membrilor familiei acestuia; plasarea debitorului în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu noul virus; și altele asemenea.

Ce se întâmplă cu dobânda, dacă alegi să amâni rate

Pentru creditele ipotecare în cazul persoanelor fizice, dobânda pentru perioada de suspendare se calculează pe baza contractului. Totodată, reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit, notează Digi24. Va fi plătită eșalonat începând cu luna de după încetarea perioadei de amânare în 60 de rate lunare egală, fără dobândă la dobândă.

Cu excepția creditelor ipotecare, dobânda din timpul perioadei de suspendare se capitalizează la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare. Asta înseamnă că vei plăti dobânda acumulată în perioada de suspendare, dar eșalonat până când termini creditul.

Firmele sau persoanele fizice autorizate pot amâna ratele

Pentru debitorii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și pentru debitorii care dețin profesii liberale și profesii care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei, creditorii vor aproba dacă activitatea a fost întreruptă total sau parțial. Urmările vizate sunt: restrângerea pieței de desfacere, restrângerea numărului de angajați, diminuarea numărului de furnizori și altele.

Pentru celelalte firme, băncile vor aproba amânarea la plată dacă dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, sau certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Prin acest certificat se constată diminuarea veniturilor sau a încasărilor sale cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020.

Băncile vor aproba solicitările dacă activitatea firmelor a fost întreruptă parțial sau total ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretată, cu următoarele urmări: restrângerea pieței de desfacere, restrângerea numărului de angajați, diminuarea numărului de furnizori și altele.

Condiția e ca firma să nu fi fost în insolvență înainte de începutul crizei și declararea stării de urgență.