27 mart. 2020 | 07:35

Amânarea ratelor pentru 9 luni: ce înseamnă, de fapt, și cum o poți face

ACTUALITATE
Amânarea ratelor pentru 9 luni: ce înseamnă, de fapt, și cum o poți face
Christian Dubovan / Unsplash

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat ordonanța de urgență pentru amânarea ratelor. Va fi posibilă, până la 9 luni, doar că nu va fi chiar cea mai bună soluție. Nu va fi cea mai bună mai ales pentru cine are de plătit rate.

Înainte de ședința de Guvern din 26 martie, textul ordonanței de urgență era deja online, publicat de către mai multe publicații din România. După ora 21, Florin Cîțu a confirmat că a fost adoptată și, ei bine, românii care au nevoie își pot amâna plata ratelor pentru maximum nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Normele de aplicare vor fi publicate în 15 zile de la aprobarea OUG, iar cererea ca să-ți amâni ratele trebuie depusă până la finalul stării de urgență (declarată pe 16 martie).

Cine beneficiază de amânarea ratelor? OUG prevede opțiunea aceasta atât pentru persoane fizice, cât și juridice – oricine are calitatea de împrumutat în contractele de credit. Excepții sunt, după cum a precizat ministrul, instituțiile de credit definite de Ordonanța Guvernului 99 din 2006. Cîțu a spus că toți cei care sunt direct sau indirect afectați, ceea ce-i un pic neclar, că în mare măsură toți românii sunt afectați.

Poți suspenda plata ratelor până la nouă luni, dar o poți face și doar pentru o lună sau două. Ideea e că ai, oarecum, această flexibilitate.

Cum poți trimite cererea de amânare a ratelor

Cererile de suspendare se vor putea trimite atât electronic pe mail, cât și înregistrate prin telefon. Nu va fi nevoie de semnarea unui act adițional. Totodată, e de reținut că cei care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.

Cât despre dobânda din aceată perioadă, ministrul a spus că va fi integrată în creditul existent. Da, pe scurt: dacă amâni plata ratelor, vei plăti, în timp, mai mult. Excepție fac creditele ipotecare la care statul a garantat plata dobânzii în proporție de 100%. „Statul va plăti dobânda în  locul cetățenilor și apoi va recupera suma într-o perioadă mai lungă”, a transmis Cîțu.

În cazul creditelor ipotecare, data scadentă poate fi prelungită cu până la cinci ani.

Cîțu a mai anunțat adoptarea unei ordonanțe pentru unele măsuri fiscale. Plătitorii de impozit pe profit vor primi un bonus de 5% (contribuabili mari) sau 10% (contribuabili mici și mijlocii) dacă achită acest tip de impunere până pe 25 aprilie.

Tot în cazul firmelor, vor putea beneficia de suspendare dacă nu sunt în insolvență și și-au întrerupt activitatea parțial și total ca urmare a situații în care se regăsește România. În acest sens au fie un certificat de la Ministerul Economiei, fie au certificat emis, în baza unei declarații pe răspundere proprie, care atestă că le-au scăzut veniturile cu cel puțin un sfert în martie comparativ cu ianuarie și februarie.

Ce urmează acum? Aplicarea ordonanței, dar nu se va întâmpla asta mai curând de săptămâna viitoare, când ministrul Cîțu a spus că vor fi elaborate normele de aplicare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele