Amânarea ratelor e oficială: cererea se depune în 45 de zile, amânarea poate fi și pe 9 luni

Amânarea ratelor e oficială: cererea se depune în 45 de zile, amânarea poate fi și pe 9 luni
Sursa foto: AndriyKo Podilnyk / Unsplash

După ședința de Guvern din 30 martie, legea amânării ratelor a fost publicată în Monitorul Oficial. Mare parte din condițiile prezentate inițial au rămas. Au fost făcute modificări pentru dobânzi, dar și pentru termenul de depunere a cererilor.

Ordonanța de urgență dată de Guvern pentru amânarea ratelor presupune că acest demers poate fi făcut de oricine nu are restanțe la momentul declarării stării de urgență (16 martie) și a fost afectat direct sau indirect de epidemie.

Ratele creditelor pot fi suspendate, la cererea clientului, cu până la 9 luni. Însă nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Cum ceri amânarea ratelor la banca ta? — În cazul în care vrei să beneficiezi de această OUG, trebuie să trimiți băncii o solicitare, în format fizic sau prin mail, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de bancă. Termen: în cel mult 45 de zile de când a fost publicată ordonanța de urgență în Monitorul Oficial (30 martie).

Poți comunica banca de amânarea ratelor și prin telefon. Banca are obligația de-a înregistra apelul.

Amânarea ratelor rămâne valabilă. Dobânda merge înainte

OUG prevede că dobânzile amânate vor fi capitalizate. Asta înseamnă că pe perioada amânării dobânda merge înainte și o vei plăti pe perioada creditului. Totodată, există și situația în care poți prelungi durata de derulare a creditului, dacă nu depășești limita de vârstă. Dacă o depășești, restructurarea se va face cu încadrarea în scadența curentă.

Guvernul a venit însă cu o modificare pentru creditele ipotecare. Dobânzile amânate vor reprezenta „o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit”, pentru care se va plăti dobândă 0%. Plata acestor dobânzi amânate se va face eșalonat în 60 de rate, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare, notează Profit.ro

Cum poate fi amânată rata, dacă ai firmă

Pentru IMM, Guvernul a prevăzut în OUG condiția ca firmele să nu fie în insolvență la data solicitării. Pot cere amânarea ratelor cele care întrerup activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor luate de autorități pe perioada stării de urgență. Aici, industria HoReCa e direct afectată.

Se califică și cele care au suferit o diminuare a veniturilor sau încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media din ianuarie – februarie 2020. Pentru asta au nevoie de un certificat de la Ministerul Economiei, eliberat pe baza unei declarații pe răspundere proprie, conform căruia au scăzut încasările.

Normele de aplicare pentru această OUG ar trebui să fie gata până pe 2 aprilie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: