Cele mai prospere 10 companii care au făcut bani pe timp de pandemie

de: Teodora Tudosie
19 06. 2020

Deși pandemia a avut efecte economice extrem de grave, există și unele companii care au dus-o bine, chiar și pe timp de pandemie.

E clar că, deși multe afaceri au avut de pierdut din cauza pandemiei, alte companii au făcut și mai mulți bani decât de obicei, în mare parte, chiar datorită pandemiei. De exemplu, restricțiile de circulație au forțat oamenii să petreacă mai mult timp acasă și, în consecință, să petreacă mai mult timp pe internet, fie pe rețelele sociale, fie pe platformele de streaming. Ca urmare, companii precum Facebook, Netflix sau Alphabet, compania-mamă a Google, se află în top 10 cele mai prospere companii din timpul pandemiei.

Este și cazul cumpărăturilor online. Oamenii au fost încurajați să evite deplasările la magazin și să se bazeze, în schimb, pe servicii de livrare pentru a intra în posesia bunurilor. Astfel, mulți s-au orientat către site-uri precum Amazon pentru cumpărăturile din timpul carantină. Ca urmare, compania lui Jeff Bezos este pe primul loc în topul companiilor care au făcut cei mai mulți bani pe timp de pandemie, creat de publicația Financial Times.

Ce companii au făcut cei mai mulți bani în pandemie

Topul Financial Times se bazează pe valoarea capitalului adăugată în timpul pandemiei.

1.Amazon – 401, 1 miliarde de dolari

Pe măsură ce statele au impus cetățenilor să rămână în case, Amazon a devenit cel mai important serviciu pentru persoanele care au vrut să se aprovizioneze cu bunuri vitale. Acest lucru a determinat compania să își închidă temporar depozitele pentru produse „neesențiale”. Au urmat veniturile record, dar și o creștere a costurilor.

2. Microsoft – 269.9 miliarde de dolari

Pe timp de pandemie, oamenii au lucrat de acasă, iar elevii au făcut cursurile online. Asta a condus la o creștere a cererii pentru platformele de videoconferințe. Una dintre cele mai folosite a fost Teams, de la Microsoft. 75 de milioane de oameni au folosit aplicația într-o singură zi în aprilie, o creștere impresionantă, de la 20 de milioane, la sfârșitul lui 2019.

3. Apple – 219.1 miliarde de dolari

Deși Apple și-a închis magazinele, ca măsură de limitare a răspândirii virusului, compania a reușit să se mențină printre cele mai profitabile companii pe timp de pandemie prin intermediul vaânzărilor online a produselor sale. De altfel, în timpul pandemiei, compania a lansat un nou model de iPhone, iMac și un nou  MacBook Air.

4. Tesla – 108.4 miliarde de dolari

Tesla a făcut bani și în pandemie. Din poziția sa de lider în industria mașinilor electrice, dar și al bateriilor, compania a reușit să întreacă competitori mai vechi din industrie, în timp ce aceștia se străduiesc să-și restructureze fabricile și să-și perfecționeze software-ul.

5. Tencent – 93 miliarde de dolari

Tencent este una dintre cele mai populare companii din China, care se specializează în diverse servicii și produse legate de internet, divertisment, inteligență artificială și tehnologie. Numerele abonaților video de pe Tencent a crescut la 112 milioane, cei de pe platforma de streaming de muzică au sărit la 43 de milioane, iar utilizatorii lunari ai aplicației sale de socializare WeChat a atins 1,2 miliarde.