19 iun. 2020 | 12:23

China „dă vina” pe Europa pentru îmbolnăvirile din Beijing: ar exista o tulpină europeană a virusului

ACTUALITATE
China „dă vina” pe Europa pentru îmbolnăvirile din Beijing: ar exista o tulpină europeană a virusului
Matthew Tran / Unsplash

China publică primul raport despre genomul SARS-CoV-2 din Beijing, iar rezultatele arată că virusul care i-a îmbolnăvit pe chinezii din capitala țării ar avea, de fapt, o tulpină europeană.

Dești toată lumea știe că SARS-CoV-2, virusul care a paralizat întreaga planetă, își are originea în statul chinez, noi date publicate de acesta menționează că, în schimb, o tulpină europeană i-ar fi îmbolnăvit pe cei care fac parte dintr-un nou cluster din Beijing. Capitala Chinei se confruntă acum cu un nou val de îmbolnăviri, după o perioadă de 55 de zile în care nu fusese raportat niciun caz de persoană infectată cu noul coronavirus. În consecință, afacerile și școlile s-au redeschis, oamenii s-au întors la muncă, iar transporturile și parcurile publice ale orașului au fost din nou pline de oameni.

În 11 iunie, China a raportat noi cazuri de coronavirus în capitala sa, cu persoane care par să se fi îmbolnăvit într-o piața alimentară en-gros. În opt zile, capitala a ajuns să numere cel puțin 183 de noi cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Acum, statul chinez a publicat datele legate de genomul respectiv. Concluzia raportului arată că ar fi vorba despre o tulpină europeană. Secvențierea genomului virusului este un instrument vital atât în ceea ce privește diagnosticarea bolii COVID-19, cât și în înțelegerea răspândirii și controlului noului coronavirus.

Noul val de îmbolnăviri din Beijing ar putea fi cauzat de o tulpină europeană

Pe baza unor rezultate prelminare, oficialii chinezi din cadrul Center for Disease Control and Prevention (CDC) din China spun că au identificat o tulpină europeană în ceea ce privește noile cazuri de îmbolnăviri din capitala țării.

Detaliile publicate pe site-ul Centrului Național de Date pentru Microbiologie din China arată că datele genomului din Beijing s-au bazat pe trei probe, două umane și una de mediu, colectate pe 11 iunie.

„Potrivit rezultatelor preliminare ale studiului genomic și epidemiologic, virusul este din Europa, dar este diferit de virusul care se răspândește în prezent în Europa”, a declarat Chang Yong, oficial al CDC.

Săptămâna trecută, epidemiologul șef din cadrul CDC China, Wu Zunyou, menționa că virusul nu își are originea în Beijing și că tulpina ar fi similară cu cea din Europa. Totuși, menționa și că acest lucru nu ar însemna neapărat că a fost transmis din țările europene.

„Ar trebui să fie niște persoane sau bunuri din afara orașului care le-au transportat în piața”, a spus Wu. „Nu este clar cine sau ce fel de bunuri au adus virusul la Beijing”, a mai spus acesta.