Cea mai importantă aplicație Google, reinventată complet: ce se întâmplă cu Google Photos

de: Alexandru Puiu
27 06. 2020

Google Photos este una dintre cele mai populare aplicații create de Google și foarte mulți oameni depind de serviciul gigantului din Mountain View pentru a-și face o copie de siguranță la poze.

Google Photos nu a întâmpinat niciodată probleme semnificative de funcționalitate, dar compania americană a decis că a sosit momentul pentru o reîmprospătare, mai ales că ne apropiem de o aniversare importantă. Serviciul împlinește cinci ani. De-a lungul timpului, a mai beneficiat de mici actualizări, dar cea mai recentă s-ar putea să fie și cea mai radicală.

În contextul în care foarte mulți oameni folosesc Google Photos pentru a-și vedea amintirile de acum câțiva ani, din aceeași zi, Google a implementat o interfață similară cu cea din Stories de pe Facebook sau Instagram. Astfel, printr-un simplu tap, navighezi rapid printr-un set stufos de imagini.

Icoana aplicației se va schimba și va deveni plană, fără efectul anterior de 3D. Aceasta este mai degrabă o aliniere la limbajul vizual prezent în majoritatea aplicațiilor recente de la Google, limbaj transpus și în schimbările din interiorul programului.

În loc de patru secțiuni in-app, de acum înainte vei avea doar trei. Este vorba de Photos, Search și Library. Datorită pictogramelor mai mari, în secțiunea Photos vei vedea mai bine imaginile din galerie. Spațiul dintre ele se va restrânge, iar redarea anumitor clipul va începe automat. În partea de sus a ecranului este caruselul cu Amintiri sau Memories. Acesta va include acum mai multe tipuri de amintiri, interacțiuni cu diverși prieteni sau membri ai familiei, vacanțe sau cele mai interesante cadre din ultima săptămână.

Pe partea de intimitate, vei avea posibilitatea să ascunzi anumite amintiri pentru anumiți oameni sau vei putea restricționa accesul la imagini dintr-o anumită perioadă de timp.

Partea căutare a beneficiat de asemenea de un upgrade major, prin plasare fotografiilor pe o hartă interactivă, unde au fost imortalizate, pentru a le găsi mai ușor. Aceasta a fost una dintre cele mai solicitate funcții de la lansarea Google Photos, iar acum poți face gesturi de pinch cu două degete pe ecran pentru a vedea fotografiile dintr-un oraș sau o țară. Când vei accesa această secțiune in-app, s-ar putea să vezi un avertisment de la Google legat de posibilitatea dezactivării salvării datelor de locație din aplicația de captură, Camera.

Nu în ultimul rând, librăria va include secțiunile la care te așteptai și în trecut, Albume (Albums), Trash (Gunoi), Arhivă (Archive) și Favorite. Tot de acolo poți apela la Google pentru a-ți imprima anumite fotografii, în funcție de regiunea de pe glob în care te afli.

Noua versiune de Google Photos este disponibilă deja în Apple AppStore și Google Play, dar propagarea întregului set de funcții detaliate mai sus la toți utilizatorii s-ar putea să dureze câteva zile sau săptămâni.