Când au început, de fapt, cutremurele pe Pământ: o descoperire marcantă oferă un răspuns

de: Teodora Tudosie
23 04. 2020

Cutremurele sunt un fenomen destul de obișnuit în ziua de azi, însă probabil nu te-ai gândit niciodată când au început să apară pe Pământ.

Este vorba despre mișcarea plăcilor tectonice. Acesta este, de fapt, motivul pentru care avem continente, munți și, cel mai probabil, chiar motivul pentru care există viața pe Pământ. Noi dovezi arată că fenomenul a început mai devreme decât credeau inițial geologii.

Geologii nu știu cu exactitate când plăcile tectonice ale planetei noastre au început să se deplaseze. Estimările variază de la patru miliarde la un miliard de ani în urmă. Până acum, acordul general era că fenomenul a început să aibă loc în urmă cu aproximativ 2,8 miliarde de ani.

„Cutremurele” pe Pământ au început mai devreme decât credeau geologii

O nouă cercetare oferă acum o altă cifră. Studiul sugerează că, de fapt, plăcile aflate foarte adânc sub suprafață au început să se miște încă de acum 3,2 miliarde de ani. Datele vin în urma unei descoperiri recente realizate în Australia. Aici, cercetători au descoperit că roci antice din zonă poartă semnături magnetice care ar putea fi corelate cu mișcările din timpul erei arhaice, una dintre primele ere geologice ale planetei (acum 4 miliarde până la 2,5 miliarde de ani).

Plăcile tectonice și cutremurele sunt principalele fenomene care au permis vieții pe Pământ să arate așa cum o cunoaștem astăzi. Plăcile tectonice sunt un element extrem de important al planetei noastre. Acestea au permis nașterea și conturareaă continentelor, dar și crearea de formațiuni terestre precum lanțurile muntoase.

Mai concret, plăcile tectonice au „frământat” rocile aflate adânc sub suprafață, ridicându-le și expunându-le la atmosferă. La rândul lor, aceast fenomen a dus la reacții chimice cheie care, pe perioade lungi de timp, au contribuit la stabilizarea atmosferei Pământului. Acest lucru a creat în cele din urmă condițiile ideale care au permis viața.