Cel mai vechi impact cu un asteroid, descoperit în Australia: cum a schimbat clima

Cel mai vechi impact cu un asteroid, descoperit în Australia: cum a schimbat clima

Cercetătorii au descoperit cel mai vechi impact cu un asteroid de pe Pământ, iar acesta ar fi influențat semnificativ climatul planetei noastre.

Cercetătorii au descoperit acum cel mai vechi impact dintre un obiect cosmic și suprafața planetei noastre. Locul se numește Yarrabubba și este în sud-estul orașului Meekatharra din Australia de Vest. De asemenea, s-ar fi întâmplat cu aproximativ 2,2 miliarde de ani în urmă.

De fapt, experții știau de existența acestui crater încă din 2003, însă adevărata sa vârstă nu a fost determinată decât recent. Astfel, Yarrabubba este recunoscută acum drept cea mai veche structură de impact de pe Pământ.

Cel mai vechi impact cu un asteroid ar fi influențat semnificativ clima de pe Pământ

Cercetătorii cred că evenimentul ar fi avut un mare impact asupra climatului planetei noastre. Mai exact, aceștia susțin că acesta ar fi fost evenimentul care ar fi scos planeta noastră dintr-o eră glaciară. Înaintea evenimentului, dovezile geologice arată că Pământul era acoperit de o calotă glaciară. Ulterior, după impact, gheața a dispărut pentru câteva milioane de ani. Din acest motiv, oamenii de știință cred că acest asteroid ar fi avut legătută cu această schimbare în ceea ce privește clima planetei noastre.

Totul ar fi funcționat cam așa: ciocnirea cu gheața de pe suprafața Pământului ar fi emanat o cantitate suficient de mare de vapori de apă pentru a scoate planeta noastră dintr-o eră glaciară.

Potrivit estimărilor, dacă acest asteroid ar fi lovit un strat de gheață cu o grosime de cinci kilometri, peste 200 de miliarde de tone de vapori de apă ar fi putut fi emanați în atmosferă. Cantitatea este echivalentul a 2% din cantitatea totală de vapori de apă care se află în ziua de azi în atmosfera planetei pe care locuim.

Recent, cercetătorii au descoperit și cel mai vechi crater rezultat din impactul cu un meteorit. S-a petrecut aacum aproape 800.000 de ani, iar experții sunt încrezători că este îngropat sub un strat de lavă din statul asiatic Laos.

Citește și:
Sursa: the guardian