Simularea care rezolvă misterul | De ce ce au dispărut dinozaurii din cauza asteroidului care a lovit Pământul acum milioane de ani
Oamenii de știință au reușit să creeze modele 3D ale impactului prin care un asteroid a eliminat dinozaurii de pe fața Pământului, acum foarte mult timp.
Acum aproximativ 66 de milioane de ani, asteroidul a lovit Pământul în zona în care se află acum partea de est a statului Mexic. Ca rezultat, trei sferturi din speciile de plante și animale care trăiau pe planetă pe vremea aceea au dispărut complet. Printre acestea, se numără și specia dinozaurilor. Acum, oamenii de știință au folosit un supercomputer pentru a crea o simulare a întregului eveniment și aduc informații noi despre motivele pentru care impactul a avut efecte atât de drastice asupra vieții de pe Pământ.
Simularea impactului acestui asteroid a fost făcută de cercetătorii din cadrul Imperial College in London. Aceștia s-au concentrat pe stabilirea cât mai precisă a unghiului și traiectoriei asteroidului, pentru a determina cât mai exact felul în care impactul a afectat speciile de pe Pământ.
Au folosit un supercomputer pentru simularea impactului acestui asteroid
Mai multe unghiuri și traiectorii au fost luate în considerare pentru acest proiect și mai multe simulări 3D au fost introduse separat într-un supercomputer. Ulterior, simulările au fost comparate cu caracteristicile geofizice descoperite de cercetători la locul impactului. Vorbim despre craterul Chicxulub, cu un diametru de peste 170 de kilometri, aflat în peninsula Yucatan din Mexic.
Potrivit simulărilor, cea mai plauzibilă teorie cu privire la acest asteroid este că ar fi lovit Pământul la un unghi de 60 de grade. Un asemenea impact ar fi avut, de fapt, puterea a aproximativ zece milioane de bombe de la Hirosihma. De asemenea, unghiul de 60 de grade arată și că rocile și sedimentele au fost aruncate aproape simetric.
Acest lucru a determinat eliberarea unei cantități mai mari de gaze care pot schimba clim, inclusiv miliarde de tone de sulf care au blocat razele Soarelui. Au urmat apoi furtuni, uragane, tsunami și cutremure care au zguduit planeta. Ca rezultat, majoritatea speciilor de plante și animale au dispărut de pe suprafața Pământului.
Inițial, cercetătorii credeau că asteroidul ar fi lovit Pământul la un unghi de 90 de grade. În acest caz, lucrurile ar fi stat, probabil, mai bine pentru dinozauri. Unghiul identificat recent de experți reprezintă cel mai nefavorabil scenariu, asta pentru că a maximizat aruncarea rocilor și, ca rezultat, producția de gaze.