05 mai 2020 | 15:16

Noul bombardier chinez poate ajunge până în Statele Unite

ACTUALITATE
Noul bombardier chinez poate ajunge până în Statele Unite
Bombardierul strategic american B2

China are un nou bombardier care îi va permite să fie mai puternică în zona Pacificului și va putea ajunge chiar până în Statele Unite.

Bombardierul supersonic Xian H-20 al Chinei ar urma să ajungă în flota țării și să dubleze raza de acoperire a statului. Raza pe care bombardierul ar putea opera va fi de peste 12.000 de kilometri.

Cel mai probabil, bombardierul ar urma să fie gata în 2020. Totuși, China ia în considerare impactul pe care lansarea acestuia l-ar putea avea în ceea ce privește situația tensionată din zona Pacificului în contextul pandemiei de coronavirus. În cazul în care pandemia va fi controlată până în noiembrie, bombardierul va fi lansat în cadrul Zhuhai Airshow de anul acesta.

În caz contrar, apariția bombardierului la show-ul aerian din acest an ar putea trimite un semnal greșit și mări tensiunile cu țările din raza sa de atac, în special Australia, Japonia și peninsula coreeană. Ca toate bombardierele strategice, și acesta va putea fi folosit pentru „livrarea” de arme nucleare.

Noul bombardier al Chinei va putea ajunge mai departe

Bombardierul pare să fi fost conceput pentru a atinge ținte dincolo de cel de-al doilea inel insular. Acesta include bazele SUA din Japonia, Guam, Filipine și alte țări. Al treilea lanț insular se extinde în Hawaii și zona de coastă din Australia.

De fapt, noul bombardier H-20 va completa „triada nucleară” a Chinei. Astfel, statul chinez va ajunge să aibă rachete balistice intercontinentale la sol, rachete lansate de submarine, dar și arme lansate în aer. Va fi echipat atât cu rachiete convenționale, cât și cu rachete nucleare. Greutatea maximă de decolare va putea fi de cel puțin 200 de tone și va suporta încărcături de până la 45 de tone. Potrivit așteptărilor, acesta va zbura la viteze subsonice și ar urma să poată lansa patru rachete hipersonice. Viteza subsonică înseamnă că poate zbura cu o viteză cu puțin sub viteza sunteului. Totuși, asta înseamnă aproximativ 305 metri pe secundă și poate ajunge oriunde în lume.

Până în prezent, nu există imagini oficiale cu bombardierul.