Câmpul magnetic al Pământului se deteriorează de 10 ori mai repede: de ce și cum ne afectează acest lucru

Câmpul magnetic al Pământului se deteriorează de 10 ori mai repede: de ce și cum ne afectează acest lucru

Potrivit oamenilor de știință, câmpul magnetic din jurul Pământului este tot mai slab, iar acest lucru are o serie de efecte asupra planetei noastre, dar și asupra navelor spațiale și a sateliților care orbitează în jurul său.

Cercetătorii au observat că, într-o zonă dintre Africa și America de Sud, intensitatea câmpului magnetic al Pământului este din ce în ce mai mică. Regiunea despre care vorbim, cunoscută sub numele de Anomalia Sud Atlantică, este o porțiune în care centura de radiații Van Allen se apropie cel mai mult de suprafața Pământului, scufundându-se până la o altitudine de 200 kilometri.

Folosind datele colectate de constelația de sateliți Swarm a Agenției Spațiale Europene (ESA), cercetătorii au remarcat că intensitatea câmpului magnetic a scăzut cu aproximativ 9% în ultimii 200 de ani. În acest fel s-a format, de fapt, anomalia despre care vorbeam mai devreme. De fapt, Anomalia Sud Atlantică a crescut semnificativ în ultimii ani: a format un centru minim de intensitate în doar cinci ani.

Ce rol are câmpul magnetic și cum ne va afecta deteriorarea acestuia

Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol important în protejarea planetei împotriva vânturilor solare și a radiațiilor cosmice dăunătoare. Astfel, dacă acesta se deteriorează, se va deteriora și capacitatea sa de a ne proteja de aceste lucruri.

Slăbirea sa ar putea cauza o schimbare semnificativă pe Pământ. Astfel, e posibil ca deteriorarea intensității câmpului magnetic să ducă, eventual, la un fenomen ciudat, prin care polii s-ar putea inversa. Astfel, Polul Nord va deveni Polul Sud și invers. Ultima dată când a avut loc o „inversare geomagnetică” a fost acum 780.000 de ani. Unii oameni de știință susținând că următoarea este inevitabilă. De obicei, astfel de evenimente au loc la fiecare 250.000 de ani. Totuși, e important de reținut că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, ci e posibil să dureze câteva mii de ani până se va întâmpla.

Anomalia Sud Atlantică cauzează deja probleme pentru sateliții care orbitează în jurul Pământ, avertizează ESA. De asemenea, navele spațiale care zboară în zonă ar putea și ele să experimenteze „defecțiuni tehnice”. Sistemele de telecomunicații și satelit se bazează, de asemenea, pe câmpul magnetic pentru a funcționa, ceea ce sugerează că și computerele și telefoanele mobile ar putea întâmpina dificultăți.

Citește și: