Apple dă dovadă de milă, în sfârșit: schimbarea la care nu se aștepta nimeni

de: Alexandru Puiu
20 11. 2020

După numeroase proteste din partea dezvoltatorilor și înfățișări în fața autorităților americane, Apple și-a schimbat complet atitudinea față de creatorii de aplicații.

Din primul an de Apple AppStore, gigantul din Cupertino a taxat dezvoltatorii cu 30% din prețul fiecărei tranzacții efectuate prin intermediul magazinului virtual. Nu conta dacă cineva îți descărca aplicația sau se abona la vreun serviciu prin intermediul ei, 30% din bani ar fi mers inevitabil în visteria companiei americane.

Prin intermediul noului program App Store Small Business Program, Apple a schimbat mecanismul de mai sus, pentru dezvoltatorii mai puțin prolifici. Dezvoltatorii care au făcut mai puțin de un milion de dolari în câștiguri în anul calendaristic anterior, vor fi îndreptățiți să plătească la Apple un comision de doar 15% din încasări.

De la 30 la 15%, schimbarea este absolut revoluționară, mai ales în pandemie. Creatorii mici de aplicații, independenți, care trăiesc dintr-un progrămel mai mult sau mai puțin simplu s-ar putea să fie pur și simplu salvați de acest gest care pentru compania condusă de Tim Cook nu înseamnă mare lucru în materie de încasări.

În momentul în care un dezvoltator depășește pragul de 1 milion de dolari în încasări, trecerea de la un comision de 15% la 30% se va întâmpla instant, fără nicio intervenție din partea Apple sau a creatorului de software. În direcția cealaltă, la fel, schimbarea se va petrece în mod automat.

Deși ca truc de marketing sună foarte bine această manifestare de generozitate, iar mulți devoltatori vor sări în sus de bucurie, cu siguranță nu adresează protestele majore la adresa practicilor Apple. Creatorii Fortnite care și-au dorit ceva similar în urmă cu câteva luni, nu sunt vizați de această schimbare, pentru că ei fac multe milioane sau zeci de milioane în încasări într-o singură lună. Același lucru este valabil și în cazul altor creatori prolifici de aplicații sau companii mare de dezvoltare.

Programul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, iar mai multe detalii despre el vor fi mediatizate decembrie.