Aplicația care le ajută pe femeile din România să iasă din relațiile de coșmar

de: Teodora Tudosie
08 05. 2020

Violența domestică nu este suficient de bine gestionată de către autorități în România, însă această aplicație ar putea fi de ajutor victimelor.

În România, situația este una delicată. Peste 80% dintre români văd violența împotriva femeii ca un fenomen național foarte răspândit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel național, Poliția Română a emis 7.986 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea 2.958 au fost transformate în ordine de protecție. Tot în 2019, instanțele judecatorești au emis 7.899 de ordine de protecție, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor.

Victimele au la îndemână un singur instrument prin care pot să rezolve situația: ordinul de protecție. Partea proastă e că emiterea ordinului de protecție în România poate dura și 72 de ore. Potrivit unei proceduri adoptate în 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Activiștii militează pentru implementarea unor reguli prin care agresorii ar fi obligați să poarte brățări electronice de monitorizare a locației, pentru ca poliția să fie alertată imediat ce acesta se apropie prea mult de victimă.

Aplicația care ajută femeile care trec prin violența domestică

În acest context, o aplicație lansată recent ar fi utilă pentru victime. Vorbim despre Bright Sky Ro, o aplicație care oferă asistență și informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o persoană cunoscută. Este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.

În primul rând, aplicația reprezintă o sursă de informare. Descrie care sunt categoriile de violență de gen, combate miturile legate de acest fenomen și permite utilizatorului să evalueze siguranța unei relații prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicația oferă și o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află. Are și informații despre cauzele și consecințele abuzului, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă a violenței domestice (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate pentru creșterea siguranței în mediul online.

Totuși, ajutorul pentru violența domestică nu vine doar la nivel teoretic din partea aplicației. Bright Sky Ro oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto. Informațiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanțele de judecată. Aplicația oferă informații și sfaturi utile legate de consimțământul în relațiile sexuale și de hărțuire, prezentând și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.

Aplicația a fost dezvoltată inițial de către Fundația Vodafone Grup și ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.