Adevăratul număr de bolnavi, dezvăluit de un medic din Milano: de unde vine discrepanța

de: Alexandru Puiu
08 04. 2020

Peste tot în lume se vehiculează că numărul bolnavilor de coronavirus este semnificativ mai mare decât cel din statisticile oficiale. Explicația pentru această situație a fost confirmată de un specialist în boli infecțioase de la Milano.

Metropola Milano din Italia continuă să fie unul dintre cele mai populate orașe afectate de coronavirus. Cu toate acestea, oamenii au început să fie mai relaxați în ultimele zile datorită scăderii numărului de cazuri și a ratei deceselor. Medicul Massimo Galli este specialist în boli infecțioase la spitalul Luigi Sacco din Milano și vine cu un avertisment important. ”Să nu cântăm victoria și, mai ales, să nu începem să vorbim prea curând despre redeschidere.”, a afirmat cadrul medical din prima linie de luptă împotriva pandemiei.

El vede un pic de optimism în situația actuală, dar îl consideră un semnal mic. Motivul, explică Galli pentru cotidianul Il Messaggero, constă în faptul că „multe persoane au fost blocate în casă cu infecția deja în curs, în fază de incubație, sau la primele manifestări”, fără să fi avut ocazia să fie testate. Din acest motiv, „în Lombardia, pentru a fi optimiști, avem de 7 până la 10 ori mai multe persoane infectate decât susţin datele oficiale. E clar că distanțarea a fost esențială pentru a face față epidemiei, dar, din păcate, există persoane a căror stare de sănătate poate să se agraveze rămânând acasă”, a continuat expertul de la Milano.

Nu trebuie neglijat numărul de decese din regiune. Acesta rămâne ridicat și constă, în mare parte, în persoane „care s-au infectat cu mult timp în urmă” și care după două-trei săptămâni de spitalizare au fost învinse de virus. Motivul, potrivit lui Galli, se explică prin faptul că „au luptat cu boala mult timp și, la un anumit moment, nu au mai rezistat. Aceşti pacienţi mor după 2 – 3 săptămâni de spitalizare”.

Cel mai important este ca tinerii să nu se îmbete cu apă rece, chiar dacă majoritatea bolnavilor în stare gravă au fost bătrâni. Covid-19 rămâne o boală a vârstnicilor, care sunt afectaţi mai grav și mai frecvent decât persoanele tinere. Trebuie spus, totuși, că „până în prezent, nici nu ne-am permis să-i internăm pe tineri, mai ales dacă nu aveau o stare generală compromisă. Desigur, nu suntem toți la fel și, prin urmare, ne putem aștepta și la un număr important de pacienți tineri, aici contează mult și configurația demografică a diferitelor țări”, a concluzionat Galli.