Cele două femei din Italia care au supraviețuit gripei spaniole și pandemiei de acum

Cele două femei din Italia care au supraviețuit gripei spaniole și pandemiei de acum

O femeie de 104 ani a supraviețuit infectării cu noul virus. Povestea ei e și mai inspirațională de atât. În urmă cu aproape un secol, a trecut și de gripa spaniolă, ultima cea mai gravă pandemie din istoria recentă. Povestea ei e completată de-a altei femei de-o vârstă apropiată.

Femeia, pe numele ei Ada Zanusso, a contractat virusul în martie și, recent, a fost anunțată ca fiind recuperată. Ea era într-un azil de bătrâni la circa 100 de kilometri de Milano. Alţi 21 de rezidenţi din acelaşi azil au murit din cauza COVID-19, notează La Repubblica, citat de Agerpres.

Potrivit unuia dintre fiii ei, Zanusso citeşte în continuare fără să poarte ochelari, este curioasă şi vrea întotdeauna să ştie ce mai fac ei. „Acum s-a recuperat bine şi medicii sunt de părere că ea este cea mai vârstnică persoană din lume care s-a vindecat de COVID-19”, a adăugat acesta.

Prima pandemie prin care a trecut această femeie e gripa spaniolă din 1918 – 1919. Chiar dacă atunci era doar un bebeluș, și nu există dovezi care să ateste că a contractat virusul de atunci, ea va rămâne în istorie drept una dintre persoanele care au prins cele mai grave două pandemii.

O altă femeie de 103 ani a trecut cu bine peste infectarea cu virus

Un alt caz puternic din Italia e al unei femei de 103 ani care a reușit, după 20 de zile de spitalizare, să se recupereze. „Am poreclit-o «Nemuritoarea»”, a declarat medicul Vera Sicbaldi de la spitalul San Martino din Genova.

„Prezenta doar simptome medii și am testat-o, rezultatul fiind pozitiv. Nu a avut nevoie de mare atenție, s-a recuperat singură”, a completat Sicbaldi, citată de CNN.

Medicul a adăugat încă o nuanță poveștii acestei femei.

„Am luat și mostre serologice, pentru că este primul pacient despre care știm că ar fi putut trece și prin gripa spaniolă, din moment ce s-a născut în 1917.”
Vera Sicbaldi

Citește și:
Etichete: