Acest material transparent e făcut din lemn, oricât de greu ți-ar fi să crezi

de: Ozana Mazilu
05 10. 2020

Încălzirea, dar și răcirea unei case sunt costisitoare, iar materialele de construcție ineficiente adesea îngreunează amprenta de carbon a unei case. Dar s-a creat un material care ar ajuta la acest lucru.

Datorită unei noi generații de materiale de construcție futuriste, aceste materiale ar putea fi pregătite pentru o actualizare semnificativă. O echipă de cercetători de la USDA și mai multe instituții de cercetare spun că au dezvoltat un fel de „lemn transparent”, un material asemănător sticlei, realizat aproape în întregime din copaci.

Despre acest material echipa susține că este mai puternic, mai sigur, mai eficient din punctul de vedere al costurilor și mai eficient din punct de vedere termic decât sticla.

Este un concept profitabil care a atras atenția mai multor echipe de cercetare de pe glob, toate lucrând pe concepte similare.

Problema cu sticla convențională este că, mai ales într-o configurație cu un singur panou, este un izolator teribil. Producerea acestuia poate avea, de asemenea, o amprentă de carbon grea, emițând aproximativ 25.000 de tone metrice pe an, potrivit unei declarații recente a Departamentului Agriculturii al SUA (USDA).

În lucrarea lor publicată în Journal of Advanced Functional Materials, cercetătorii susțin că rezultatele lor din lemn transparent în ferestre sunt de cinci ori mai eficiente din punct de vedere termic decât sticla.

Crearea noului materialul este, de asemenea, un proces mult mai ecologic. În primul rând, este fabricat din arborele de Balsa durabil, cu creștere rapidă. Lemnul este oxidat într-o baie specială de înălbitor și apoi pătruns cu un polimer sintetic. Materialul rezultat nu este doar practic transparent, ci acționează mai mult ca plasticul – poate rezista la impacturi mult mai bine decât sticla și tinde să se îndoaie și să se despice ca lemnul, în loc să se spargă în bucăți.

„Având toate aceste beneficii potențiale pentru consumatori, producție și mediu, modelul lemnului transparent nu ar putea fi… mai clar”, se arată în declarație.