6 tehnologii incredibile pe care NASA vrea să le utilizeze ca să trimită oameni pe Marte

de: Paula Artin
11 11. 2020

Marte este o sursă evidentă de inspirație pentru poveștile filmelor science fiction. Este familiar și bine studiat, comparativ cu alte planete din sistemul nostru solar, dar diferit și suficient de departe pentru a inspira aventuri din alte lumi. NASA e cu ochii pe planeta roșie din aceleași motive.

Roboții, inclusiv roverul Perseverance care se lansează în curând pe Marte, ne învață despre cum este Marte la suprafață. Această informație ajută la adaptarea viitoarelor misiuni umane pe Planeta Roșie.

Pentru asta, va trebui să echipăm navele spațiale și astronauții cu tehnologii pentru a le duce acolo, a explora suprafața și a le întoarce în siguranță acasă.

Dezvoltarea tehnologiei a început deja să permită o posibilă misiune pe Marte cu echipaj undeva prin anii 2030. Multe dintre capabilități vor fi demonstrate mai întâi pe Lună, în timpul misiunilor Artemis.

Iată șase tehnologii la care NASA lucrează pentru a face science fiction-ul pe Marte o realitate.

1. Sisteme de propulsie puternice pentru a ne duce mai repede pe Marte – și acasă

Astronauții cu destinația Marte vor călători aproximativ 230 de milioane de kilometri în spațiul adânc. Progresele în capacitățile de propulsie sunt cheia pentru a ajunge la destinație cât mai repede și mai sigur posibil.

Este prea devreme să spunem ce sistem de propulsie va duce astronauții pe Marte, dar știm că trebuie să fie activat nuclear pentru a reduce timpul de călătorie.

NASA avansează mai multe opțiuni, inclusiv propulsia nucleară electrică și nucleară termică Ambele folosesc fisiunea nucleară, dar sunt foarte diferite una de cealaltă. O rachetă electrică nucleară este mai eficientă, dar nu generează multă forță. Propulsia termică nucleară, pe de altă parte, oferă mult mai multă forță.

Indiferent de sistemul selectat, fundamentele propulsiei nucleare vor reduce timpul echipajului departe de Pământ. Agenția și partenerii săi dezvoltă, testează și maturizează componente critice ale diferitelor tehnologii de propulsie pentru a reduce riscul primei misiuni umane pe Marte.

2. Scut de căldură gonflabil pentru a ateriza pe alte planete

Cel mai mare rover care a aterizat pe Marte are dimensiunea unei mașini, dar trimiterea oamenilor pe Marte va necesita o navă spațială mult mai mare.

Noile tehnologii vor permite navelor spațiale mai grele să pătrundă în atmosfera marțiană, să se apropie de suprafață și să aterizeze aproape de locul în care astronauții vor să exploreze.

NASA lucrează la un scut termic gonflabil care permite suprafeței mari să ocupe mai puțin spațiu într-o rachetă decât unul rigid. Tehnologia ar putea permite aterizarea unei nave spațiale pe orice planetă cu atmosferă.

Se va extinde și se va umfla înainte de a intra în atmosfera marțiană pentru a ateriza naveta și astronauții în siguranță.

Tehnologia nu este încă pregătită pentru planeta roșie. Un test de zbor cu un prototip de 6 metri diametru va demonstra modul în care scutul funcționează pe măsură ce intră în atmosfera Pământului.

3. Costume spațiale marțiene de înaltă tehnologie

Costumele spațiale sunt în esență nave spațiale personalizate pentru astronauți. Cel mai recent costum spațial al NASA este atât de high-tech, încât designul său modular este conceput pentru a fi dezvoltat pentru a fi folosit oriunde în spațiu.

Prima femeie și următorul bărbat de pe Lună vor purta costumele spațiale de nouă generație ale NASA, numite “unitate de mobilitate extravehiculară de explorare” sau xEMU.

Costumele spațiale acordă prioritate siguranței echipajului, permițând în același timp generației Artemis moonwalkers să facă mișcări mai naturale, asemănătoare celor de pe Pământ și să îndeplinească sarcini care nu erau posibile în timpul misiunilor Apollo.

Actualizările viitoare pentru a aborda diferențele de pe Marte pot include tehnologie pentru funcționalitatea de susținere a vieții în atmosfera bogată în dioxid de carbon și îmbrăcăminte exterioară modificată pentru a menține astronauții calzi în timpul iernii marțiene și pentru a preveni supraîncălzirea în sezonul estival.

4. Casă marțiană și laborator pe roți

Pentru a reduce numărul de articole necesare pentru a ateriza la suprafață, NASA va combina prima casă și vehiculul marțian într-un singur rover complet cu aer respirabil.

NASA a efectuat ample teste pe Pământ pentru dezvoltarea unei case mobile presurizate pe Lună.

Astronauții Artemis care trăiesc și lucrează în viitorul Moon Rover presurizat vor putea oferi feedback pentru a ajuta la rafinarea capacităților pentru astronauții de pe Marte.

La fel ca un RV, rover-ul sub presiune va include tot ceea ce astronauții au nevoie pentru a trăi și a lucra săptămâni întregi.

5. Putere neîntreruptă

La fel cum folosim electricitatea pentru a ne încărca dispozitivele de pe Pământ, astronauții vor avea nevoie de o sursă de energie fiabilă pentru a explora planeta Marte.

Sistemul va trebui să fie ușor și capabil să ruleze indiferent de locația sa sau de vremea de pe planeta roșie.

Marte are un ciclu de zi și noapte asemănător Pământului și furtuni periodice de praf care pot dura luni de zile, făcând din puterea de fisiune nucleară o opțiune mai fiabilă decât energia solară.

NASA a testat deja tehnologia pe Pământ și a demonstrat că este suficient de sigură, eficientă și suficientă pentru a permite misiuni de suprafață de lungă durată.

NASA intenționează să demonstreze și să utilizeze mai întâi sistemul de alimentare cu fisiune pe Lună, apoi pe Marte.

6. Comunicații laser pentru a trimite mai multe informații acasă

Misiunile umane pe Marte pot folosi lasere pentru a rămâne în contact cu Pământul. Un sistem de comunicații laser de pe Marte ar putea trimite cantități mari de informații și date în timp real, inclusiv imagini de înaltă definiție și fluxuri video.

Trimiterea unei hărți a lui Marte pe Pământ ar putea dura nouă ani cu sistemele radio actuale, însă durează doar nouă săptămâni cu comunicațiile laser.

Comunicațiile laser ale NASA sunt posibile, iar asta știm după o demonstrație de pe Lună din 2013.

Următoarea demonstrație a agenției va lucra prin diferite scenarii operaționale, va perfecționa sistemul de indicare și va aborda provocările tehnologice de pe orbita joasă a Pământului – lucruri precum norii și alte întreruperi ale comunicațiilor.

NASA construiește sisteme mici pentru a testa zborurile spațiale umane, inclusiv pe Stația Spațială Internațională și prima misiune Artemis cu echipaj.

O altă sarcină utilă a comunicațiilor laser se va aventura în spațiul adânc pentru a ajuta la informarea a ceea ce este necesar pentru a utiliza aceeași tehnologie la milioane și milioane de kilometri depărtare de Pământ.