5 motive să nu mai crezi orice conspirație despre pandemia făcută „în laborator”

de: Răzvan Băltărețu
19 03. 2020

Din 26 februarie, România are persoane infectate. Din 16 martie, țara e în stare de urgență. Pe fondul acestei situații s-au înmulțit și teoriile conspirației. Virusul, s-a demonstrat și oficial, nu-i făcut în laborator. Iar Bill Gates, ei bine, nu s-a apucat să vrea miliarde din vaccinuri. Ba chiar bagă miliarde și nu de ieri, ci de câțiva ani buni.

Am adunat aici câteva clipuri sau supoziții care s-au împrăștiat un pic prea repede pe internet. Ca bonus, am inclus și un clip din care afli de ce China e un fel de creuzet pentru astfel de virusuri care se transmit de la animal la om. Pe 19 martie, premierul Ludovic Orban a prezentat planul Guvernului de-a limita daunele financiare pentru companii și angajați.

CIFRE OFICIALE
Până pe 19 martie, ora 13, România avea așa: 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 (boala e COVID-19). 25 de persoane au fost declarate recuperate și externate (16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași). Sunt 3.822 de persoane în carantină și 33.709 persoane în izolare la domiciliu. Au fost prelucrate 4.973 de teste.

Virusul SARS-CoV-2 n-a fost creat în laborator. E de origine animală

Pe 17 martie a fost publicat un studiu conform căruia virusul care duce la boala COVID-19 n-a fost creat în laborator. Studiul respectiv, publicat în revista Nature și semnat de cinci oameni de ştiinţă de la universităţi de prestigiu din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, arată că noul virus face parte dintr-o familie de șapte coronavirusuri, alături de SARS, MERS, HIV şi alte tulpini mai blânde.

Ca scenarii despre cum a ajuns în populația umană cercetătorii le au pe acestea: mutație la o gazdă animală înainte de a ajunge la om sau mutație la om, după ce s-a transferat de la animal la om.

Acum, dacă vrei să te relaxezi, poți încerca aceste filme despre epidemii

Bill Gates știa dinainte c-o să fie pandemie. La fel și toți cercetătorii specializați în boli infecțioase

Se tot plimbă, în aceste zile, o prezentare TED susținută de Bill Gates în urmă cu cinci ani. Încă de atunci el avertiza că, post-Ebola (epidemie din 2014), nu suntem pregătiți pentru o pandemie. Și prin „nu suntem” se referea că nicio țară nu se pregătește cu adevărat, deși ar trebui. Episodul SARS din 2003 și gripa porcină H1N1 din 2009 trebuiau să forțeze statele să ia măsuri.

Bill Gates, prin miliardele sale și prin Microsoft, și-a asigurat o notorietate. Totodată, prin Fundația Bill & Melinda Gates, și-a crescut notorietatea în implicare umanitară. Susține proiecte de descoperire a unui vaccin anti-gripal universal, dar și soluții pentru rezolvarea sărăciei din Africa. Pe acest fond, el a devenit și un fel de persoană publică pe care s-o atace orice om care vrea să creadă în conspirații.

Într-un articol din urmă cu fix cinci ani, Gates a explicat de ce nu suntem pregătiți pentru pandemie. „Cred că putem preveni o așa catastrofă (moartea a mai mult de 10 milioane de oameni – n.r.) prin construirea unui sistem global de avertizare și de răspuns la o epidemie”, a subliniat Gates atunci. Între timp, a răspuns și unor întrebări pe Reddit.

OMS spera să nu se ajungă la pandemie. S-a ajuns

Gates nu-i cercetător sau specialist în boli infecțioase. E însă vocal și-a dat mai departe mesajele specialiștilor. Unii dintre ei lucrează la OMS și, într-un reportaj din 2019, Organizația avertiza că omenirea va fi lovită de-o pandemie. Întrebarea nu era dacă?, ci când?, iar acum avem răspunsul.

În 2019, OMS se aștepta la o pandemie de gripă. În acest context, a lansat un plan global menit să protejeze oameni, iar fiecare țară să îl aplice. Să ia măsuri de prevenție, să asigure vaccinuri și medicamente, să doteze spitalele cu aparatură și să pregătească personalul sanitar.

Fii atent și la ideea asta, o să-ți pară cunoscută. Planul presupunea și ca autorităţile să implementeze reguli prin care să limiteze răspândirea virusului. Sunt aceleaşi ca în cazul epidemiei: izolarea la domiciliu în cazul unei infecții virale, utilizarea măștilor, măsuri igienice banale, cum ar fi spălatul mâinilor.

Ca fapt secundar, ultima pandemie a fost declarată în 2009 şi s-a încheiat la finalul lui 2010. A fost popular cunoscută drept gripa porcină și a afectat 274 de țări.

Filmele nu prezic viitorul, chiar dacă filmul se numește Contagion

În 2011, debuta filmul Contagion. Au trecut nouă ani și, între februarie și martie, filmul a devenit foarte popular, chiar mai popular decât a fost în 2011. Acțiunea e destul de simplă: un virus duce la o pandemie și la sute de mii de decese.

În film, spre deosebire de realitate, virusul e mult mai violent și oamenii mor mult mai repede. În cazul COVID-19, persoanele se pot recupera mai ușor, mai ales dacă n-au alte afecțiuni. Filmul e bazat pe feedback de la specialiști în boli infecțioase și urmează scenariul SARS din 2003.

Steven Soderberg nu e vreun oracol. El, ca specialiștii, a identificat o problemă de care societatea n-ar fi vrut să vorbească. Și-a adus-o pe marele ecran, dar societatea s-a dovedit tot nepăsătoare. Sigur, nu e singurul film despre o pandemie, dar e cel mai coerent – atât cât poate fi un produs de divertisment – ca să servească și drept avertisment, și drept muniție pentru conspiraționiști.

Poți urmări și acest clip în care un special explică ce-i greșit în filmele cu epidemii și pandemii

China are o problemă din cauza culturii. Și e posibil ca abia de-acum s-o schimbe

Dacă ți-e greu să crezi că un virus trece de la animal la om, trebuie să înțelegi un pic cum funcționează China. În piețe pot fi vândute animale vii. Și aici intră găinile, porcii și chiar animalele sălbatice. Totul din rațiuni economice. Acolo unde animalele sălbatice stau la un loc cu cele domestice, virusurile pot fi transmise mai ușor de la unul la altul. Omul devine gazda finală. Acest punct e atins și în filmul Contagion.

Videoul de mai jos îți explică de ce animalele sălbatice sunt vândute în piețe din China, dar și cum un virus se transmite de la o gazdă la alta. Atât SARS, în 2003, cât și SARS-CoV-2, în 2019, au pornit din astfel de piețe. Asta nu înseamnă că s-a apucat China să producă virusuri. Las-o baltă cu teoria asta stupidă.