Wikipedia și alte site-uri critică UE: ce lege i-a nemulțumit pe giganți

de: Teodora Tudosie
21 03. 2019

Uniunea Europeană vrea să modernizeze regulile pe care le urmăm în mediul online. Dar Wikipedia și alții nu sunt de acord cu toate reglementările.

Mai multe site-uri europene Wikipedia nu au fost disponibile pentru o zi. Accesul utilizatorilor a fost blocat și au fost îndemnați să contacteze reprezentanții UE locali pentru a protesta. Protestul este îndreptat împotriva noilor reglementări legate de drepturile de autor pe care UE vrea să le introducă.

Și alte site-uri s-au alăturat protestului sub sloganul #saveyourinternet. Twitch și PornHub au avut bannere prin care protestau și ele împotriva noilor reguli. Reddit a încercat să le arate utilizatorilor cum ar putea arăta site-ul dacă legea va fi adoptată.

Legea care nu este pe placul Wikipedia este noua directivă UE ce privește drepturile de autor. Deși legea conține schimbări de bun simț pentru era digitală, două dintre dispoziții au fost catalogate drept absurde.

Unul dintre articolele contestate de giganții online este articolul 11. Noua lege a Uniunii Europene introduce taxa pe link, adică permite creatorilor de conținut să ceară bani platformelor care fac legătura către materialele lor.

Articolul 13 e cel împotriva Wikipedia și ceilalți protestează cu adevărat. Acesta face platformele răspunzătoare în mod legal în cazul în care utilizatorii încarcă conținut protejat de drepturi de autor. Astfel, toate platformele care găzduiesc conținut generat de utilizatori vor fi cele care vor suporta consecințele în cazul în care aceștia uploadează conținut care nu le aparține.

Wikipedia vede legea ca fiind nedreaptă

Autorii directivei spun că aceste legi vor oferi creatorilor de conținut instrumentele necesare pentru a primi ceea ce munca lor valorează de la giganții tech. Criticii spun totuși că politicienii din spatele legislației nu înțeleg amploarea legii pe care o propun. Aceștia mai spun că în cazul în care va fi implementată, legea va dăuna exprimării libere în online.

Criticii spun că singura modalitate prin care postarea de conținut fără drept de autor va putea fi oprită ar fi prin scanarea oricărei postări, înainte de a fi publicat. Aceste filtre ar putea totuși conține erori sau ar putea fi chiar abuzate de actori rău-intenționați.

Wikipedia este scutită de respectarea articolului 13. Totuși, aceste reguli ar fi o „pierdere netă pentru cunoașterea gratuită”, potrivit Wikimedia, organizația nonprofit care controlează Wikipedia.

Pe lângă giganții online, mai mult de cinci milioane de utilizatori ai internetului au semnat petiția prin care protestează împotriva articolului 13.

Votul final urmează să aibă loc pe 26 martie.