După aproape un secol, vulturul pleșuv a revenit în România: cum a fost posibil

de: Alexandru Puiu
18 04. 2019

Vulturul pleșuv este în continuare asociat culturii populare românești, dar specia sa a dispărut de pe meleaguri românești de aproape un secol, până acum.

La fel ca în cazul multor altor țări, în trecut, fauna României a fost semnificativ mai diversificată decât acum. O serie de specii importante de păsări și animale au dispărut complet în ultimul secol. Vulturul pleșuv este o astfel de specie cărea români i-au dus dorul de aproximativ o sută de an. Cu un pic de noroc însă, populația de vulturi de la noi va reînvia.

Un exemplar de vultur pleșuv negru a fost zărit într-o gospodărie a unui localnic din Focșani. Specia este una extrem de rară și, cu toate că a existat la un moment dat pe aceste meleaguri în mod natural, niciunul nu a mai fost văzut de 100 de ani.

Deși se întâmplă foarte rar să coboare printre oameni, cum s-a întâmplat în cazul gospodăriei din țara noastră, vulturul pleșuv era epuizat. În prealabil, a parcurs un drum foarte lung din cauza faptului că nu și-a găsit de mâncare. Între timp, a fost preluat în carantina Centrului pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice Petrești al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB).

„Vulturul pleşuv negru este o specie care a dispărut din zona noastră de foarte mult timp, din câte am înţeles de la începutul secolului XX. Exemplarul de care vorbim provine din Spania şi a ajuns să fie eliberat în Bulgaria, în încercarea de a repopula zona respectivă cu o populaţie stabilă, o populaţie cuibăritoare. Pasărea a aterizat în Vrancea din cauza faptului că s-a extenuat din pricina zborului foarte lung. El a venit dinspre Ucraina şi tranzita România în drum către casă, către Bulgaria”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, George Vlad, medic veterinar al ACBD.

Medicul veterinar a confirmat că, la această oră, mai există pe teritoriul țării noastre un al doilea exemplar. „Sunt, din câte am înţeles, mai multe exemplare în Bulgaria. Două dintre ele au binevoit să facă o plimbare un pic mai lungă si au ajuns în România, unul la noi în centru şi unul se află în grija colegilor de la grupul Milvus, cei care ne-au şi anunţat de fapt de prezenţa vulturului în zona noastră. Ei ţin legătura cu cei care au implementat proiectul în Bulgaria”, a spus George Vlad. Precizia afirmațiilor sale pleca de la faptul că păsările din acet proiect de repopulare au montate sisteme GPS ce permit monitorizarea pe parcursul călătoriei.

Exemplarul care a ajuns în Vrancea face parte din specia Aegypius monachus, este mascul şi se numeşte Kutelka. Vulturul pleşuv se hrăneşte cu carne, în special cu leşuri de animale. Lipsa hranei a fost cel mai probabil motivul pentru care pasărea, epuizată, a ajuns la sol. Următorul pas în destinul vulturului implică preluarea de către ornitologii bulgari și eliberarea sa în țara vecină. Există și posibilitatea eliberării sale în Vrancea, pentru a se întoarce singur în Bulgaria.