VIDEO Autostradă în România, ”vânată” cu drona: ce au găsit lângă Brașov
În România, autostrăzile sunt doar un vis frumos. În teorie, se construiesc câteva zeci de kilometri în fiecare an. În practică, doar dacă le cauți cu drona în mijlocul ”la nicăieri” s-ar putea să mai găsești câte o bucată.
Unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România sunt derivate din lipsa infrastructurii. Pentru că nu avem autostrăzi, fiecare drum pe o distanță mai mare de câteva zeci de kilometri, tinde să fie o corvoadă. În cazul în care este vorba de un drum de la Ploiești la Brașov, acela se poate transforma într-un proiect de o după masă.
Nu contează că, în teorie, ar trebui să poți parcurge distanța de aproximativ 100 de kilometri într-o oră și jumătate. Vor mai trece mulți ani până când vom fi noi atât de norocoși, încât să existe o autostradă completă de la București la Brașov.
În orice caz, cineva a ieșit ”la vânătoare” de autostradă cu drona și, undeva lângă Brașov, a identificat un ciot de 6,3 kilometri. Nu se poate utiliza și, în practică, nu ține de cald nimănui. Bucata de autostradă dintre localitățile Râșnov și Cristian există însă. Ea a fost imortalizată de membrii Asociației Pro Infrastructura.
Acel tronson a fost în sarcina celor de la Alpenside, care s-au angajat să-l realizeze pentru 25 de milioane de euro. Pe lângă 6,3 kilometri de autostradă, a inclus 3,5 kilometri de drum de legătură. Contractarea sa s-a produs în 2017, dar ca să-ți faci o idee despre cum se mișcă lucrurile în țara noastră pe proiecte de importanță națională, autorizația de costrucție a fost emisă în luna mai a acestui an, doar pentru 60% dintre lucrările detaliate mai sus.
„Există o autorizație de construire emisă pentru aproximativ 60% din lucrări. Din 20.05.2019 avem mișcare în teren. Termenul de execuție este 18 luni”, notează API. „Avansul este vizibil în doar trei săptămâni de muncă efectivă. Evident, avem blocaje birocratice plus relocări de utilități care trebuie rezolvate urgent. Însă startul este bun, unul care ne dă speranțe că vom circula pe acest mini-lot în decembrie 2020 dacă antreprenorul general va reuși să crească mobilizarea în timp util”, mai susține Asociația.