Toate modurile prin care tehnologia schimbă ideea de viață după moarte
Tehnologia schimbă – uneori în bine, alteori în rău – multe aspecte ale vieților noastre, inclusiv ce se va întâmpla cu noi după ce murim.
De multe ori, oamenii preferă să fie înmormântați sau incinerați în urma morții. În viitorul apropiat, acest lucru s-ar putea schimba însă. Mai jos găsești o listă cu toate modurile prin care tehnologia poate influența ce se întâmpla cu tine după moarte.
Ajungi în spațiu
Cetățenii din Statele Unite ale Americii pot alege ca, după ce mor, rămășițele lor incinerate să fie trimise în spațiu. Compania Mesoloft trimite aceste rămășițe la altitudini de peste 24 de kilometri, utilizând baloane. Odată atinsă altitudinea de 24 de kilometri, cenușa este expulzată la o altitudine de 100 de kilometri, direct în spațiu, cu ajutorul unui robot. Momentul este filmat și trimis rudelor și prietenilor de pe Pământ ale persoanei decedate, pentru a vedea cum rămășițele acesteia se împrăștie în vidul spațiului.
Te transformi în diamante
Odată incinerate rămășițele unei persoane decedate, cenușa poate fi folosită pentru a forma un diamant sintetic cu ajutorul unei mașinării industriale de 5,9 tone. Proprietarii companiei LifeGem, o companie care se ocupă cu producerea de diamante, spun că procesul implică încălzirea carbonului extras din cenușă la temperaturi extrem de înalte și plasarea acestuia într-o presă specială de diamante. Odată tăiat și șlefuit, diamantul poate fi gravat cu laser cu un indicator unic.
Devii un coral
Oamenii care vor ca după moarte corpul lor să aibă o oarecare utilitate pot alege transformarea acestuia, odată ce este incinerat, într-o așa numită bilă-coral. Acestă bilă mimează materialul din care sunt făcuți coralii, mixând cenușa cu un amestec special de ciment, astfel încât reușește să atragă vietățile marine și să le facă să se atașeze de ea. Astfel, acele forme de viață mai fragile ajung să aibă și ele un loc unde să se dezvolte. Compania din spatele acestei idei este Eternal Reefs.
Ajungi hrană pentru ciuperci
De multe ori, cadavrele oamenilor sunt pompate cu formaldehidă și băgate în sicriuri din materiale care nu sunt biodegradabile. Astfel, ele ajung să nu se descompună decenii și chiar secole întregi. Artistul și CEO-ul de la compania Ceoio, Jae Rhim Lee, a descoperit o alternativă mai eco a înmormântării. Astfel, a inventat Infinity Burial Suit, un costum care acoperă întregul corp și este infuzat cu ciuperci care pot ajuta la descompunerea părului, pielii și unghiilor și – într-un final – a costumului în sine.
Ești înmormântat pe o insulă plutitoare
Unii oameni s-au săturat de ideea îngropării în cimitire clasice. Tocmai de aceea, în Hong Kong este dezvoltat un cimitir plutitor, numit Floating Eternity. Acest cimitir vine ca o soluție la numărul crescut de morți din Hong Kong. El nu este încă valabil pentru clienți, dar când se va lansa oficial, va avea capacitatea de a stoca cenușa a mai mult de 370.000 de oameni.
Revii la viață în mediul digital
Există persoane cărora nu prea le pasă ce se întâmplă cu corpul lor fizic după moarte, dar care ar vrea să își conserve într-un fel conștiința. Deși tehnologia nu a ajuns încă în punctul în care uploadarea conștiinței unei persoane în mediul digital să fie posibilă, există totuși companii care folosesc inteligența artificială pentru a crea o identitate digitală a persoanei decedate. Astfel, se creează un fel de entitate computerizată menită să imite personalitatea celui care a murit. Cum este posibil acest lucru? Cu ajutorul unui algoritm căruia i se oferă informațiile din social media ale persoanei decedate.