Prima casă din ciment imprimată 3D vrea să rezolve problemele lumii

Un număr suprinzător de mare de oameni nu au acces la o locuință și la condiții decente de viață, iar o casă din ciment imprimată 3D promite să rezolve această problemă.

Aproximativ 1,2 miliarde de oameni nu au acces la apă curentă, la o sursă constantă de hrană și un acoperiș deasupra capului. Această valoarea a fost confirmată în urmă cu ceva timp de către World Resources Institute’s Ross Center for Sustainable Cities. Dintre acestea, o casă este cea mai problematică dintre toate, datorită investiției necesare.

În speranța că va remedia pe viitor problema realizării economice a unui cămin, o companie s-a prezentat la SXSW 2018 cu un concept cât se poate de interesant și de accesibil. Acesta constă într-o casă din ciment imprimată 3D, o premieră mondială ce a rezultat din parteneriatul companiilor New Story și ICON.

Proiectul pentru o astfel de casă a fost realizat inițial de ICON, iar mai multe detalii despre concept se găsesc pe iconbuild.com. La ora actuală, tehnologia de imprimare folosită și echipamentul din spate facilitează realizarea unei locuințe între 12 și 24 de ore. Rezultatul este un spațiu locuibil de 60 de metri pătrați. Dacă nu era evident, prin soluții tradiționale, ar fi fost necesar un timp de câteva luni pentru materializarea aceluiași proiect.

Pe termen lung, organizația non-profit New Story speră să construiască astfel de case în El Salvador. În trecut, aceeași entitate a reușit să faciliteze materializarea unor proiecte similare în Haiti, El Salvador sau Bolivia. Locuința de test va fi inițial folosită ca un birou pentru fundația non-profit. Vor fi instalate monitoare pentru calitatea aerului și se va verifica atent evoluția structurii pe parcursul câtorva luni.

Costurile aferente unui astfel de proiect sunt de aproximativ 10.000 de dolari pentru o locuință, dar ICON speră să le micșoreze până în jurul valorii de 4000 de dolari. Cea mai mare casă realizabilă prin această metodă este de aproximativ 75 de metri pătrați.

08:32 13.03.2018
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video