Trucuri Windows 10: cum vezi aplicațiile care îți consumă conexiunea la internet

de: Alexandru Puiu
14 07. 2019

Nimic nu este mai simplu decât să fii nemulțumit de viteza conexiunii la internet. Din păcate, cauza problemei s-ar putea să fie aplicațiile pe care le rulezi pe sistem, cu sau fără acordul tău explicit.

Windows 10 poate să-ți arate un raport detaliat referitor la aplicațiile care îți utilizează conexiunea la internet. Așa poți vedea care este volumul de date care a fost transferat și poți vedea lista programelor care ți-au exploatat conexiunea în ultimele 30 de zile. La prima vedere, întregul sistem poate părea prea complex ca să fie util, dar când te confrunți cu o problemă de mult timp sau te gândești să te cerți cu operatorul de internet, ar fi bine să ai un argument serios. În plus, trebuie să fii sigur că problema este de la el, nu de la tine.

Prima etapă a procesului de diagnosticare implică să intri în Task Manager. Faci click dreapta pe bara de start, în spațiu liber și optezi pentru Task Manager. Eventual, apeși simultan pe CTRL+ALT+DEL și ajungi în aceeași fereastră precum cea de mai sus. Eventual, apeși în colțul din stânga jos pe More Details, dacă te confrunți cu o versiune simplificată a managerului de activități. Imediat, la Network, vei vedea cantitatea actuală de trafic pe rețea generat de fiecare program pe care îl rulezi sau orice componentă de Windows. Nu de alta, dar și actualizările alea constante la Windwos 10 apar aici, când se descarc.

Dacă situația nu este foarte clară și vrei de exemplu să vezi cantitatea de date care pleacă spre internet de pe sistmeul tău, nu doar informațiile care îți intră pe computer, există Resource Monitor. Acest utiltiar adițional din Windows poate fi pornit atât din bara de start, prin tastarea Resource Monitor, cât și din Task Manager, de pe Pagina Performance, în colțul din stânga jos. Odată ajuns acolo, fă click pe Network și vei vedea dacă ai vreo aplicație aparent nevinovată care te lasă fără internet.

În cazul în care vezi niște denumiri listate acolo care nu înseamnă foarte mult pentru tine, copiază-le numele și caută-l pe Google. Imediat vei afla dacă este vorba de o componentă mai obscură din Windows sau, în mod real, ai o problemă ce trebuie tratată urgent.