Tehnica prin care îți poți schimba fața fără chirurgie plastică
O procedură medicală nouă și revoluționară, capabilă să schimbe fața oamenilor, ar putea înlocui operațiile clasice, dureroase și invazive.
Cu ajutorul curenților electrici și ai matrițelor printate 3D, doctorii au descoperit cum să înmoaie și remodeleze cartilajele fără să fie nevoie de vreo incizie. Astfel, întregul proces al operațiilor estetice ar putea deveni mai puțin dureros.
Cercetarea a apărut într-un comunicat de presă lansat de American Chemical Society. Studiul explică felul în care cartilajele care dau forma nasului și a altor trăsături pot fi făcute mai maleabile după ce o persoană este expusă la un curent electric. Dacă acel cartilaj ar fi ținut într-o anumită poziție în timp ce se întărește la loc, atunci nu ar mai fi nevoie de bisturiu pentru a schimba trăsăturile feței.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie aproape din greșeală. În primele stadii ale studiului, unul din oamenii de știință din echipă a încercat să încălzească cartilaje cu un laser infraroșu. Procedura era însă scumpă și adeseori ajungea să ucidă țesutul pe care îl încălzea. Astfel, laserul a fost înlocuit cu electricitate. Electricitatea a funcționat – într-un fel. În loc să încălzească cartilajul, aceasta a dezechilibrat ionii încărcați electric care fac cartilajul tare. Astfel, structura cartilajului s-a înmuiat, permițând remodelarea lui.
Pe lângă posibilitatea înlocuirii tehnicilor invazive de chirurgie plastică, noua metodă ar putea fi folosită pentru a regenera funcțiile în încheieturile înțepenite și a repara deviațiile de sept ale oamenilor. Dacă tehnica va fi perfecționată, în viitor ar putea să fie folosită pentru a repara și alte tipuri de țesut, cum ar fi cel din cornee, cu scopul de a rezolva problemele de vedere.
Până acum, metoda curentului electric a fost folosită doar pe animale: mai exact, au remodelat urechea unui iepuraș. Ar mai putea dura mult până când tehnica să fie folosită și pe oameni.