Teatrul Național din București își deschide porțile de Ziua Mondială a Teatrului

de: Bianca Prangate
26 03. 2019
Open Up to Autism

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătorește anual pe 27 martie de 58 de ani încoace. În cinstea ei, Teatrul Național din București va avea porțile deschise pentru toată lumea.

Astfel, în Sala Media se vor organiza două proiecții cu intrarea liberă, în limita celor 130 de locuri disponibile. Primul spectacol este înregistrat pe peliculă și va începe la 11:30. Este vorba despre „Egoistul”, cu Radu Beligan în rolul principal, un spectacol care s-a jucat din 2004 în nenumărate turnee interne și internaționale.

Mai apoi, de la ora 14:00 va fi proiectat documentarul „Cronica Filmată a reinventărrii TNB”, care va fi însoțită de comentariul live al autorului Mihai Bodea. Documentarul se bazează pe arhive foto și video, planuri de arhitectură, apariții în presă și urmărește atât reconstrucția clădirii TNB din 2015-2018, cât și poveștile oamenilor care au lucrat acolo în acea perioadă.

La ora 15:00 începe turul ghidat în compania ghidului Ionuț Corpaci. Acesta va arăta vizitatorilor partea nevăzută a Teatrului Național, aceea unde se nasc spectacolele. Punctul de întâlnire cu oamenii va fi în foaierul din fața intrării la Sala Media. De acolo, Corpaci îi va duce pe oameni să vadă expozițiile temporare ale teatrului, cum ar fi cea comemorativă „Ștefan Bucătaru – 50 de ani de pictură„.

Apoi, la ora 18:00, în librăria Librarium din foaierul Sălii Marii, are loc lansarea cărții „Exercițiu de echilibru” a Andreei Tănăsescu, care este lector universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, coregraf, manager de proiecte culturale și director al Asociației Culturale  A&A Associated Artist. Cartea ei cuprinde patru piese de teatru.

De la 22:00 încep mai multe spectacole. La Sala Studio se joacă „Scrisoarea” (după „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale), în regia lui Horațiu Mălăele. La Sala Pictură are loc „Cinci femei de tranziție” (piesă scrisă și regizată de Rodica Popescu Britănescu). La Sala Atelier se joacă „50 de secunde” (piesă scrisă de Daniel Oltean și regizată de Eugen Gyemant. La Sala Mică are loc  „(D)efectul Placebo”, o creație colectivă a membrilor TNB. Biletele pot fi achiziționate fie la casa de bilete TNB, fie online, la tnb.ro.