20 mart. 2019 | 13:10

Prima femeie care a câștigat Premiul Abel pentru matematică

ACTUALITATE
Prima femeie care a câștigat Premiul Abel pentru matematică

Într-o premieră istorică, o femeie a primit prestigiosul Premiu Abel pentru matematică, pentru contribuțiile ei considerabile în acest domeniu.

Cercetătoarea Karen Keskulla de la University of Texas din Austin urmează să fie prima femeie care primește acest premiu. „Recunoașterea meritelor lui Uhlenbeck ar fi trebuit să fie cu mult mai mare, întrucât munca ai a dus la unele din cele mai importante avansuri în matematică din ultimii 40 de ani”, a explicat membrul Royal Society, Jim Al-Khalili.

Premiul Abel este acordat de Norwegian Academy of Science and Letters și a fost creat pentru a umple un gol pe care Premiile Nobel nu au reușit să îl umple, anume lipsa unei categorii pentru matematică. El a început să fie acordat în anul 2002 și implică și o recompensă materială de aproximativ 704.000 de dolari.

„Karen Uhlenbeck primește Premiul Abel 2019 pentru munca ei fundamentală în analizele geometrice și teoria gabaritului, ceea ce a schimbat dramatic peisajul matematic”, a explicat Hans Munthe-Kass, liderul Comitetului Abel. „Teoriile ei au revoluționat înțelegerea noastră asupra suprafețelor minime, precum cele formate de balonașele de săpun, și mai multe probleme de dezinformare din dimensiunile mai înalte”.

Teoria gabaritului este practic limbajul fizicii teoretice. Cercetările lui Uhlenbeck au reprezentat o fundație vitală pentru fizica particulelor, teoria corzilor și relativitatea generală.

Știrea primirii acestui premiu este măreață din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, nicio femeie nu a mai primit Premiul Abel. Pe de altă parte, premiile în știință și matematică au fost acordate, de obicei, cercetătorilor bărbați. Spre exemplu, din cei 904 de laureați Nobel, doar 51 au fost femei (adică mai puțin de 6%). De asemenea,  până în 2014, toți cei 52 de cercetători premiați cu medalia The Fields pentru matematică au fost bărbați, cea care a rupt tiparul fiind matematician Maryam Mirzakhani.

Uhlenbeck va primi Premiul Abel în cadrul unei ceremonii speciale, care va avea loc în data de 21 mai, în Oslo, și va fi prezentată de Regele Harald al V-lea.