Pictura asta scoasă la licitație a fost realizată de un „robot”

Pictura asta scoasă la licitație a fost realizată de un „robot”
Sursa foto: Nypost

O pictură creată de un algoritm va fi vândută la Christie din New York. Este prima dată când o operă de artă creată de un AI (inteligența artificială) va fi scoasă la licitație.

În octombrie, casa de licitații va încerca să vândă o lucrare a colectivului de artă francez Obvious. Aceasta reprezintă portretul unui bărbat care pare că poartă veșmintele unui preot, cu diferite părți rămase intenționat nefinisate de către creator. Dar, spre deosebire de deciziile luate în mod conștient de un artist, cele de față au fost gândite de inteligența artificială.

Colectivul de artiști a creat un algoritm, iar opera, intitulată Portretul lui Edmond Belamy, a fost realizată de un calculator.

Artiștii spun că, pentru realizarea picturii, au folosit metoda GAN – Generative Adversarial Network. Hugo Caselles-Dupré, unul dintre membrii colectivului, a declarat că algoritmul este compus din două părți. Sistemul a fost „hrănit”cu peste 15.000 de portrete pictate începând cu secolul al XIV-lea până în secolul XX.

Prima parte a algoritmului reproduce o nouă imagine, bazată pe ce a analizat, în timp ce a doua parte încearcă să identifice diferențele dintre lucrările create de oameni și algoritm. Dacă a doua parte a algoritmului este păcălită îndeajuns încât să creadă că lucrarea a fost făcută de om, pictura este gata.

În timpul licitației, specialiștii preconizează că lucrarea va ajunge să fie vândută pentru suma de 10.000 de dolari. Gauthier Vernier, un alt membru al colectivului spune că, împreună cu colegii săi, vede munca AI-ului ca pe o potențială nouă ramură a artei, așa cum era văzută fotografia la începutul de secol XIX.

„Suntem o nouă generație de creatori, dar cu siguranță asta nu îi va înlocui pe alți artiști inovatori”, spune Gauthier Vernier. Până în momentul de față, artiștii au creat 11 astfel de portrete.

Citește și:
Sursa: Artsy