Țara care vrea să interzică fumatul are o surpriză mare pentru producători

de: Răzvan Băltărețu
09 07. 2019
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

În Uniunea Europeană sunt numeroase inițiative de-a limita fumatul. Planul e ca acesta să fie interzis cu totul în următorii ani, așa cum e cazul acum cu un plan al guvernului britanic.

Guvernul din Marea Britanie plănuiește să interzică fumatul până în 2030. Informația nu e confirmată de niciun membru al guvernului, ci e bazată pe documente ajunse în presă. Matt Hancock, ministru al sănătăţii, va anunţa obiectivul guvernului în câteva zile. Interzicerea fumatului ar fi inclusă în ceea ce guvernul numește „plan verde” privind importanţa prevenţiei.

Cum vor britanicii să-i forțeze pe producători să lupte contra fumatului

Producătorii de ţigări, mai degrabă decât furnizorii de servicii de sănătate, vor fi obligaţi să acopere costul de a ajuta oamenii să renunţe la fumat. Totodată, țigările de contrabandă vor fi vizate de măsurile guvernului. Iar pachetele de țigări ar urma să conțină pliante care îndeamnă fumătorii să renunţe.

Demersul acesta e bazat pe cifre destul de grave. Fumatul rămâne principala cauză a cancerului care poate fi prevenită în Marea Britanie. În 2018, Regatul Unit încă avea circa 5,9 milioane de fumători, adică aproape 14% din populație. Numărul a scăzut de la 7,7 milioane în 2011.

„Pentru 15% din adulţii care sunt încă fumători, fumatul este principala cauză a îmbolnăvirii şi a deceselor premature, şi o cauză majoră a inegalităţilor. De aceea guvernul doreşte să-şi ducă la bun sfârşit treaba”, se arată în documentele ajunse în presă.

Simon Clark, directorul grupului de fumători Forest, a declarat că oamenii au dreptul să fumeze fără a fi hărţuiţi să renunţe. „Nu este de datoria guvernului să dicteze stilul de viaţă al oamenilor”, a spus el. Astfel de reacții sunt așteptate să se înmulțească după ce Guvernul va face anunțul oficial.

Chiar dacă decizia britanicilor ți se pare radicală, nu e prima țară care a luat în calcul o așa acțiune. Norvegienii iau în calcul ca până în 2035 să interzică fumatul. În 2016, Asociația Medicală din Norvegia a propus guvernanților să facă ilegală vânzarea de țigări către persoanele născute după anul 2000.