Cum ar putea fi afectată reproducerea umană de călătoriile în spațiu

de: Bianca Prangate
02 07. 2019

Dacă oamenii vor părăsi vreodată Pământul pentru a trăi pe altă planetă, va fi nevoie de o bancă portabilă de spermă pentru a asigura perpetuarea speciei.

Mostrele proaspete de spermă pot suferi modificări în condițiile din spațiu, dar un studiu la scară mică arată că mostrele înghețate își păstrează proprietățile chiar și în microgravitație. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au trimis zece mostre înghețate de spermă pe o aeronavă de antrenament, care s-a înălțat de pe pământ și a coborât rapid înapoi de 20 de ori, dând naștere la momente microgravitație asemeni celor din spațiu, care durau câte opt secunde.

Problema este că mostrele au fost foarte puține, iar condițiile nu sunt întocmai identice cu cele din spațiu. Cu toate astea, când mostrele au fost analizate, oamenii de știință nu au găsit vreo diferență între ele și cele proaspete care făceau parte din grupul de control.

Descoperirea i-a făcut pe mulți oameni să sugereze că femeile ar trebui să fie cele care vor repopula planetele noi în viitor. Femeile au nevoie cu 25% mai puține calorii decât bărbații, suferă mai puține efecte negative în urma zborului în spațiu și sunt singura cale de a da naștere unor noi ființe umane, după cum arată Science Alert.

Cu toate astea, suntem foarte departe de a afla cât de viabil ar fi un asemenea scenariu. Chiar dacă mostrele de spermă ar supraviețui în condițiile din spațiu, mai rămâne problema radiațiilor cosmice și a felului în care acestea ar putea afecta atât copilul, cât și mama.

„Dacă numărul de misiuni spațiale crește în anii care urmează, și dacă vor avea o durată mai mare, este important să studiem efectele expunerii pe termen lung a oamenilor la spațiu”, a zis autorul principal al studiului cu mostre înghețate de spermă. Montserrat Bouda. „Nu este lipsit de logică să începem să ne gândim la posibilitatea reproducerii dincolo de Pământ”.