Un chinez a creat cea mai dubioasă colecție de date: femei gata să aibă copil

Un chinez a creat cea mai dubioasă colecție de date: femei gata să aibă copil
Sursa foto: Screenshot tweet Victor Gevers

Un hacker white hat a dat peste o dată de baze chinezească care conține datele a peste 1,8 milioane de femei din statul comunist.

Lista conținea date precum, numărul de telefon, adresa, nivelul de educație, locația, CNP-ul sau starea civilă. Printre astea, pe listă se afla și statusul „BreedReady”, în traducere liberă, gata de reproducere.

„Să fiu sincer, sper că a fost vorba doar de proasta engleză a dezvoltatorului”. Asta a spus Victor Gevers, cel care a descoperit baza de date, despre termenul folosit.

Media de vârstă a femeilor de pe listă este de 32 de ani. Cea mai tânără persoană de pe listă este o fată de 15 ani. Pe de altă parte, cea mai tânără care are în dreptul ei și statusul „BreedReady” are 18 ani. Statusul pare să aibă două valori: BR:1, ceea ce înseamnă că femeia este capabilă să procreeze, sau BR:0, pentru femeile care nu pot avea copii.

Toate femeile din baza de date sunt singure (89%), divorțate (10%) sau văduve (1%). Aproximativ 82% dintre acestea locuiesc în Beijing.

Este posibil ca datele să fi fost furate din cadrul Jiayuan, o aplicație de dating chinezească. În 2015, experții în securitate au arătat că aceasta avea vulnerabilități majore.

Autoritățile chineze au refuzat să ofere explicații. Totuși, cea mai plauzibilă explicație pare să aibă legătură cu acel status „BreedReady” din baza de date.

Scurgerea de date vine într-o perioadă în care rata natalității din China este mai mică decât era la formarea statului, în 1949. Deși statul a pus capăt politicii „unicului copil”, populația continuă să se confrunte cu un dezechilibru de gen. Astfel, unii demografi au calculat că până în 2050, ar putea fi 186 de bărbați singuri pentru fiecare 100 de femei.

Astfel, descoperirea lui Victor Gevers ar putea fi un efort prin care țara încearcă să rezolve problema ratei natalității.

Baza de date a fost dată jos de pe net a doua zi de la descoperire.

Citește și: