Părinții sunt îngrijorați de siguranța online a copiilor, dar nu îi educă pe tema asta
Copiii sunt supuși unui număr mare de riscuri în mediul online, însă părinții nu joacă un rol suficient de important în educarea lor în această privință.
Copiii petrec acum foarte mult timp pe internet. Aproximativ 9 din 10 copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani au fie un smartphone, fie o tabletă. Așadar, pericolele la care pot fi expuși sunt destul de multe.
Un studiu recent arată că părinții comunică destul de puțin cu copiii lor pe această temă, deși îi îngrijorează destul de tare situația. Astfel, 84% dintre părinții din întreaga lume sunt îngrijorați în legătură cu siguranța online a copiilor lor. Asta spune un studiu comandat de Kaspersky și realizat de Savanta.
Totuși, părinții petrec, în medie, aproximativ 46 de minute de vorbă cu copii lor despre siguranța online, pe tot parcursul copilăriei lor.
64% dintre părinți cred că cei mici petrec prea mult timp online. Principalele amenințări ar fi, după cum spun aceștia, conținutul dăunător pentru copii, cum ar fi cel sexual sau violent (27%), dependența de Internet (26%) și primirea de mesaje sau conținut anonim care îi incită să desfășoare o activitate violentă sau necorespunzătoare (14%).
Ce spun experții despre siguranța online a copilului
„Echilibrul este esențial, iar un copil informat va fi în siguranță. Discutând despre siguranță și regulile de conduită în mediul online, părinții se asigură că cei mici iau ce e mai bun din viața cibernetică și că vor avea un comportament online corespunzător”, spune Emma Kenny, psiholog.
„Din păcate, trebuie să acceptăm că Internetul le permite copiilor să întâlnească un conținut pe care ne-am dori să nu îl vadă niciodată. Problemele de confidențialitate și securitate sunt acum prioritare pentru părinți și știm cât de dificil este uneori să vorbim despre aceste lucruri cu copiii, astfel încât să-i facem să asculte și să nu-i îndepărtăm”, adaugă Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.
Ce recomandă Kaspersky
- Dacă știți ce caută copilul online, puteți să vă oferiți ajutorul, dar utilizați informațiile cu atenție.
- Discutați cu copilul de câte ori aveți ocazia, explicându-i părțile bune, dar și pericolele din mediul online.
- Luați în considerare instalarea unei variante Family a soluțiilor de securitate sau a unei soluții dedicate de control parental. Acestea vă ajută să vă protejați familia, datele private și copiii – în mediul online și nu numai.