Rusia și-a făcut propriul internet și asta a devenit o problemă globală

de: Răzvan Băltărețu
28 10. 2019

Nimeni nu știe dacă internetul dezvoltat de Rusia va deveni o realitate sau va rămâne un proiect al propagandei. Cert e că, dacă așa ceva se întâmplă, ar fi o problemă destul de mare la nivel global.

RuNet, sau ceea ce Rusia crede că poate deveni un internet propriu, va fi testat pentru prima dată în noiembrie. Vor mai urma și alte teste și abia apoi se va stabili dacă poate face față folosirii de zi cu zi. Primele teste vor fi derulate pe teritoriul Federației Ruse și pe teritorii care țin de aceasta.

Până acum, Rusia și-a prezentat destul de clar planul. Vrea să controleze traficul de internet și fiecare conexiune să poată fi interceptată și supravegheată.

Internetul din Rusia a pornit ca oricare alt internet

În esență, ce înseamnă internet în prezent e o rețea de conexiuni făcute între dispozitive și domenii web. Astfel, oricine poate face ceva similar, atât timp cât asigură o conexiune între punctele de interes. Proiectul din Rusia a pornit de la un sistem militar de comunicații și, în 2018, s-a discutat pentru prima dată public că ar putea fi extins la nivel de uz civil.

RuNet, pe scurt, presupune că Rusia poate tăia oricând accesul la orice e extern, de unde și nevoia de-a testa anual sistemul acesta. Totodată, conform poziției oficiale, RuNet a fost gândit ca o variantă de backup în caz că internetul global are probleme.

Internetul acesta propriu pentru Rusia se bazează pe echipamente instalate direct în rețeaua furnizorilor. Controlul ar fi centralizat și asta înseamnă că cei care au puterea pot guverna asupra lui. Într-o anumită măsură, și China are așa ceva. Ba China s-a dus și mai departe cu cenzura domeniilor care nu au fost de acord cu politica sa.

Problema globală e că internetul a fost gândit ca un mediu deschis și tocmai schimbul de informații l-a dus la dimensiunile din prezent. O abordare ca cea din Rusia înseamnă o limitare și o enclavizare a internetului. RuNet are, deocamdată la nivel teoretic, șanse de-a deveni realitate. De cealaltă parte, poate fi doar un instrument de propagandă care dispare odată cu actualul regim.