Rusia își face propriul internet ca să cenzureze mai bine

Rusia își face propriul internet ca să cenzureze mai bine

Rusia este mai aproape de a-și crea propria rețea de internet și așa să se decupleze de la serverele străine și să aibă un control mai mare asupra ceea ce văd cetățenii.

Țara vrea astfel să-și creeze un „internet suveran”, ce ar putea funcționa fără să fie conectat la marile servere mondiale.

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a doua lectură o lege a „Internetului suveran”, care ar urma să „decupleze” Internetul rusesc de la rețea.

Legea a fot votată cu 320 de voturi pentru și 15 împotrivă. Opoziția spune că proiectul este un efort guvernamental de a mări controlul statului asupra Internetului, facilitând cenzura.

Pe de altă parte, susținătorii acesteia spun că astfel internetul rusesc, Runet, va fi mai independent, iar țara se va putea apăra mai bine de atacuri cibernetice.

Textul legii trebuie să fie abrobat și într-o a treia lectură, apoi de către Consiliul Federației (camera superioară), iar după aceea va fi promulgat de către președintele Vladimir Putin.

Sau cum Rusia vrea să controleze mai bine ce e pe internet

Ce presupune această lege? Legea va cere ca traficul de internet să fie redirecționat prin anumite puncte controlate de stat, și să se creeze un Domain Name System autohton.

Dincolo de dorința de independență, planul Rusiei mai are o latură: țara vrea să oprească redirecţionarea traficului de date prin servere din alte țări. Motivul e că ce se întâmplă pe internetul din Rusia ar putea fi monitorizat de alte țări. Traficul ar fi redirecționat doar prin puncte aprobate sau administrate de Roskomnazor, autoritatea care se ocupă de reglementarea comunicațiilor în Rusia.

Se prevede creare „unei infrascturi care să asigure funcționarea resurselor de internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruși de a se conceta la serverele de internet ale surselor străine”.

Proiectul a fost prezentat drept răspuns la „caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică”.

Realizarea acestui proiect presupune cheltuirea a peste 270 de milioane de euro. Practic, Rusia mai face un pas în direcția Chinei, unde statul controlează comunicațiile, și astfel să poată cenzura după bunul plac.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: G4Media
Etichete: