Greșeala care-ți arată că Raed Arafat minte sau nu înțelege sistemul RO-ALERT

de: Florin Cașotă
29 01. 2019
Raed Arafat la conferința de presă din 15 septembrie 2018, când a prezentat sistemul RO-ALERT (aici cu un telefon cu Android). FOTO Inquam Photos / Mircea Manole

Pe 26 ianuarie, sistemul RO-ALERT a trimis mesaje bucureștenilor să-i anunțe să nu mai sune la 112. Pe 29 ianuarie, Raed Arafat a explicat de ce n-ai primit mesajul. Gestul e nobil, probabil, dar explicațiile lui Arafat n-au nicio treabă cu proiectul RO-ALERT.

RO-ALERT e un sistem care, la o adică, ți-ar putea salva viața. Alertele pe care le-ai primi pe telefon ar trebui să te informeze despre problemele mari – dezastre naturale, fenomene meteo extreme, atacuri teroriste, de exemplu. Totodată, serviciul ar trebui să funcționeze fără vreo aplicație specială, ceea ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, din nu se știe ce motiv, nu cunoaște.

La 112 au fost înregistrate peste 3.000 de apeluri într-o oră, adică de aproape 10 ori mai multe decât în mod obişnuit.

Sistemul RO-ALERT a fost testat prima dată în toamna lui 2018. Pe 26 ianuarie, a fost mediul prin care ISU a transmis că se sună prea mult la 112 din cauza ploii înghețate și a copacilor căzuți. Drept urmare, cetățenii din București și Ilfov ar trebui să-și limiteze apelurile.

Acesta funcționează pe întreg teritoriul României și operatorul sistemului RO-ALERT poate trimite mesajele în funcție de zonele desemnate pentru avertizare. Dacă ești într-o zonă cu inundații extreme, primești pe telefon un mesaj care-ți spune că ar fi bine să pleci de acolo.

Cum funcționează RO-ALERT și de ce n-ai nevoie de nicio aplicație

Mesajul de test trimis prin acest sistem

Tot sistemul funcționează datorită tehnologiei cell broadcast care permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor din acea arie.

Probabil acum te întrebi dacă și tu trebuie să faci ceva pentru a primi aceste mesaje. Trebuie să te abonezi la un serviciu, să instalezi o aplicație? Ei bine, nu. E necesară o configurare, ca să fii 100% sigur. Sunt utilizatori care au primit mesajele de până acum – indiferent de operator – fără să facă ceva în sensul acesta. Configurarea, detaliată pe site-ul RO-ALERT, e pentru siguranță. Totuși, nu prea are legătură cu ce-a încercat Raed Arafat să explice pe 29 ianuarie

Raed Arafat fie nu înțelege sistemul RO-ALERT, fie dezinformează populația

În conferința de presă susținută pe 29 ianuarie, Arafat a explicat că oamenii care și-au descărcat aplicația n-au activat și notificările. A arătat asta pe telefonul lui, un iPhone X.

„Mulţi au descărcat softul şi nu au activat cele trei puncte (probabil s-a referit la câmpurile din meniul de notificări de pe iPhone – n.r.) şi am să vă arăt aici. Trebuie intrat pe setări, după care te duci pe notificări şi la notificări te duci jos şi vezi că ai alerte guvernamentale. Dacă cele trei sunt închise, nu primeşti mesajul, trebuie toate trei să fie deschise ca să primeşti mesajul”, a spus Arafat, citat de News.

Cele trei puncte la care se referă Arafat (pe iOS 12)

„Dacă cele trei sunt deschise primeşti mesajul. Astea sunt aspectele la care încă lucrăm, de informare a populaţiei şi este posibil când ai printr-o celulă capacitatea de transmitere, să nu fie să transmită la toate, dar transmite la un procent suficient cât să fie transmis la toată lumea din jur. Adică, într-o casă, dacă primesc doi din patru este foarte bine”, a explicat acesta.

Aici intenționat sau neintenționat, Arafat face o confuzie imensă. Există aplicația DSU – iOS și Android – care trimite, de asemenea, notificări și există sistemul RO-ALERT care-i independent de aplicație. Chiar pe site-ul RO-ALERT este scris negru pe alb că „singura cerință (pentru a primi mesaje – n.r.) este ca telefoanele să fie compatibile cu tehnologia cell broadcast”. Adică mai toate, nici nu trebuie să fie smartphone telefonul tău ca să primești mesajul – de aceea n-ai nevoie de aplicație.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte
informare de pe site-ul RO-ALERT

Așa că Raed Arafat fie minte, fie nu știe, atunci când spune la televizor că oamenii nu au primit avertizarea pe telefon pentru că nu au facut actualizare la aplicație, că nu au umblat în setări.

În materialul video prezentat de Digi24, Raed Arafat a arătat, în timpul unei conferințe de presă de la Constanța, cum ar fi trebuit românii să-și activeze sistemul de alerte RO-ALERT pe un iPhone X, cam singurul telefon pe care trebuie să-l „configurezi”.

Mai sus vezi cum arată când activezi toate notificările pentru alerte. Odată ce-ai bifat cele trei puncte, vei primi alerte și când ești în alte state. Acele alerte nu vor avea legătură cu România, ci cu regiunea în care te regăsești. Apple are o pagină în care vezi cum trebuie să bifezi cele trei tipuri de alerte.

RO-ALERT e în sistem cam ca România – încă e de treabă

Departamentul pentru Situații de Urgență a testat sistemul RO-ALERT în septembrie 2018. Atunci a anunțat că ar trebui să te asiguri că telefonul tău poate primi aceste mesaje.

Configurarea pentru a primi aceste alerte, în cele mai multe cazuri, era inexistentă, deoarece serviciul RO-ALERT era activat și setat de către producător pe canalele 4370, 4371, 4375, 4379, 4381.

Acesta a fost cazul și pentru Samsung S8 și Huawei Mate 20 Pro, cele două telefoane pe care le folosesc, însă niciunul dintre aceste telefoane nu a primit alerta din 26 ianuarie.

Oricum ar fi, un sistem de alerte ar trebui să funcționeze fără ca tu să instalezi o aplicație, fără să configurezi vreun soft – să bifezi puncte și punctulețe, ci pur și simplu să meargă. Iar dacă tot e nevoie o configurare, atunci măcar ar trebui derulată o campanie națională de educare a populației.

Rămâne și întrebarea: de ce Raed Arafat a încurcat aplicația DSU cu sistemul RO-ALERT?