Alertă pentru români: mesajul trimis prin RO-Alert care te îndeamnă să nu suni la 112

Alertă pentru români: mesajul trimis prin RO-Alert care te îndeamnă să nu suni la 112

Sistemul RO-Alert a fost folosit pe 26 ianuarie într-o încercare de a-i opri pe români să mai sune la 112 pentru chestiuni care n-au treabă cu acest serviciu.

Ultimele zile au adus în București și România ploaia înghețată. Acest fenomen a dus, mai ales în noaptea dintre 25 și 26 ianuarie, la căderea mai multor copaci și ruperea cablurilor înghețate. Potrivit mesajului transmis prin RO-Alert, cei mai mulți cetățeni din București și Ilfov au ales să sune la 112 ca să ceară ajutor.

Mesajul transmis prin RO-Alert Pentru evitarea suprasolicitării sistemului de apel 112, rugăm populația din București și Ilfov să evite apelurile repetate la 112 care vizează degajarea copacilor sau alte situații similare, cu excepția celor cu victime sau care pun în pericol imediat viața. La acest moment, personalul 112 și cel al ISU a fost suplimentat, fiind mobilizat pentru gestionarea tuturor situațiilor de urgență, acordând prioritate urgențelor majore.

RO-Alert alerta 112

Ce e sistemul RO-Alert și de ce îți sună telefonul când e câte o alertă

În septembrie 2018, a fost testat pentru prima dată sistemul RO-Alert. Acesta ar trebui să fie folosit în situații cruciale pentru cei care se regăsesc în România. Indiferent dacă este vorba de atacuri teroriste sau fenomene meteo extreme, furtuni, inundații sau alunecări de teren, RO-Alert ar trebui să faciliteze procesul de informare al populației în astfel de circumstanțe.

Dacă încă n-ai primit niciun mesaj transmis astfel, ar trebui să-ți setezi telefonul ca să funcționeze în parametri normali. Aici găsești informații pentru toți operatorii din România. Mai mult, din 2019, sistemul trimis alerte și pe telefoanele cu iOS. Mesajul de mai sus, primit de curând, a venit pe un iPhone X cu iOS 12.

Sigur, dacă ți se pare prea mult, poți oricând să blochezi astfel de mesaje transmise de autorități. Pentru iPhone ai informații aici. Poți folosi site-ul RO-Alert pentru alte informații. Dacă vrei să fii și mai conectat cu ce se întâmplă în țară, poți instala aplicația DSU – iOS și Android.

Citește și:
Etichete: