Ce dezvăluie primele imagini de la NASA cu cel mai îndepărtat obiect
Pe 1 ianuarie, la puțin timp după miezul nopții, sonda New Horizons de la NASA a trecut foarte rapid pe lângă cea mai îndepărtată rocă vizitată de vreun obiect terestru din Sistemul Solar.
Roca se numește oficial (486958) 2014 MU69, dar porecla aleasă de cercetători a fost Ultima Thule. Ea se află la 1,6 miliarde de kilometri distanță dincolo de Pluto și 6,4 miliarde de kilometri distanță de Pământ. Ultima Thule are cam aceeași mărime ca New York și orbitează în Centura Kuiper. Această centură se află dincolo de orbita planetei Neptun și este plină de milioane de obiecte mici și înghețate.
Întâlnirea cu Ultima Thule era extrem de așteptată de oamenii de știință, pentru că avea să dureze mai puțin de câteva secunde și avea potențialul să dezvăluie lucruri fascinante despre spațiu.
Sonda New Horizons a realizat sute de fotografii în timp ce zbura cu 52.000 de kilometri pe oră, la o distanță de 3.500 de kilometri pe oră de Ultima Thule. „Este un o de zăpadă”, a explicat liderul misiunii New Horizons, Alan Stern, cu privire la forma obiectului, în cadrul unei conferințe de presă. El a spus că Ultima Thule pare să fie „două obiecte separate care acum sunt unite”.
Cercetătorii au botezat lobul mai mare al corpului Ultima, iar cel mai mic Thule. Geologul și co-investigatorul misiunii New Horizons, Jeff Moore, a spus că acesta ar putea fi „cel mai primitiv obiect care a fost văzut până acum de o navă spațială”. „Ceea ce credem noi că privim este produsul final al unui proces care probabil s-a desfășurat în doar câteva sute de mii sau câteva milioane de ani – chiar începutul formării Sistemului Solar„.
Stern a spus că, până în vara lui 2020, echipa sa va cere celor de la NASA să mai caute un obiect pe lângă care să zboare. „Mai ete mult timp pentru a găsi alte ținte – dacă ne aflăm în poziția de a avea aeronave încă funcționale și o propunere acceptată”, a zis el.