Momentul istoric care ne face să visăm la turism în spațiu

Momentul istoric care ne face să visăm la turism în spațiu
Sursa foto: Virgin Galactic

Turismul spațial se anunță a fi ceva măreț, dar încă nu este foarte clar cum este definit spațiul din această perspectivă.

Miliardarul Richard Branson, care deține compania Virgin Galactic, a anunțat cu mândrie pe Twitter pe 13 decembrie: „Astăzi, pentru prima oară în istorie, o navă echipată și construită pentru a transporta în mod privat pasageri care au plătit, a ajuns în spațiu”.

Nava Virgin Galactic a decolat din Deșertul Mojave din California și a ajuns la altitudinea de 82 de kilometri înainte de a începe procesul de aterizare, conform oficialului misiunii Enrico Palermo. „Am ajuns în spațiu!”, a zis Palermo. Dar rămâne o problemă – ce este spațiul? Acei 82 de kilometri deasupra solului se pun drept spațiu?

Pentru a lămuri puțin această problemă, profesorul de legi spațiale Chris Newman de la Northumbria University a discutat cu cei de la CBC. „Este totul o problemă de perspectivă și de ce interpretare asupra unde începe spațiul vrei să adopți”, a explicat Newman.

„Așa că, într-un fel, în mod categoric [nava Virgin Galactic a ajuns] în spațiu, pentru că există anumite definiții acceptate care spun că spațiul începe de la 80 de kilometri […]. Totuși, există o altă definiție care spune că spațiul începe la 99 de kilometri”.

Așadar, nu există un anumit punct în care să se poată spună că a început spațiul. „Atmosfera devine mai subțire și mai subțire și mai subțire în mod progresiv pe măsură ce mergem”, a mai zis profesorul.

„Deci există un punct în care atmosfera încetează să mai ofere avânt și nu mai primim avânt aeronautic pentru avioane și începem să ne bazăm pe forța centrifugă. Și în acel punct fizicienii și inginerii astronauți au decis că începe spațiul”.

Mulți experți au spus că, din moment ce nava Virgin Galactic nu a trecut de linia Karman, nu se poate spune că a ajuns cu adevărat în spațiu. „Linia Karman se află la 100 de kilometri”, a spus Newman. „Linia Karman este definiția acceptată pentru unde începe spațiul, dar ca avocat al spațiului, pot spune că nu există niciun tratat internațional care să spună unde începe spațiul”.

Sursa: CBC