Cum acționează hackerii în momente speciale ca Ziua Îndrăgostiților

de: Teodora Tudosie
14 02. 2019

Încercările hackerilor de a-ți fura datele sunt destul de frecvente și pericolele sunt peste tot pe net. De Ziua Îndrăgostiților, însă, riscul pare să crească.

Experții Kaspersky Lab au detectat o creștere accentuată a activităților de phishing în apropierea zilei de Sfântul Valentin. Numărul total de încercări ale utilizatorilor de a vizita site-uri web frauduloase cu temă romantică, pe care Kaspersky le-a detectat și blocat, a crescut. Dacă în 2018 vizitele pe aceste site-uri erau undeva la două milioane, acestea s-au dublat în 2019 și au ajuns la 4.3 milioane.

Potrivit statisticilor, țările cele mai afectate au fost Brazilia (o cotă de detecție de peste 6,4%), Portugalia (mai mult de 5,8%) și Venezuela (5,5%). Acestea au fost urmate de Grecia (5,3%) și Spania (5,1%).

Acest lucru nu face decât să confirme faptul că infractorii sunt mereu în căutarea unui pretext de a fura datele și banii utilizatorilor.

Cum folosesc hackerii pretextul Zilei Îndrăgostiților pentru a fura date

Phishing-ul este un tip de fraudă prin care infractorii obțin datele de autentificare ale utilizatorilor – de la parole, la numere de card, detalii ale contului bancar și alte informații financiare importante. Mailurile și site-urile de phishing sunt create să pară legitime și încurajează destinatarul, sub un pretext sau altul, să completeze urgent datele personale. De cele mai multe ori, hackerii folosesc evenimente care atrag atenția tuturor, de exemplu, o competiție sportivă majoră sau vacanțe tematice. Ziua de Sfântul Valentin nu face excepție.

O analiză mai atentă a mailurilor trimise a arătat că infractorii folosesc cel mai des cadourile pe care oamenii le comandă, pe post de capcană, dar și medicamente pentru îmbunătățirea vieții sexuale, pentru a-i face pe utilizatori să împărtășească date personale. Acest lucru confirmă rezultatele studiului propriu Kaspersky Lab, care arată că, atunci când vine vorba de iubire, utilizatorii tind să-și piardă vigilența.

„Cercetările noastre au arătat că nu există nicio diferență între activitățile de phishing care folosesc evenimente sportive majore, facturi false sau un pretext mai romantic”, avertizează Andrey Kostin, Senior Web-Content Analyst la Kaspersky Lab. „Scopul tuturor este să folosească emoțiile utilizatorilor, fie că este vorba de entuziasm, de stres sau de dragoste. Astfel, aproape orice poate deveni un instrument de atac în mâinile infractorilor cibernetici. Creșterea numărului de tentative de phishing ne reamintește că trebuie să fim mereu precauți atunci când navigăm pe Internet, chiar dacă nu facem decât să cumpărăm flori pentru cei dragi”, a adăugat acesta.

Recomandările Kaspersky Lab pentru a naviga în siguranță pe net

• Infractorii exploatează adesea emoțiile, inclusiv cele legate de relații și dragoste. Printre semnalele de alarmă se numără mesajele care necesită acțiuni imediate, solicită foarte multe informații personale și aparent irelevante sau care, pur și simplu, sună prea bine pentru a fi adevărate.

• Acordați o atenție deosebită mailurilor care promit oferte „unice” sau diverse bunuri gratuite. Dacă provin de la persoane sau organizații pe care nu le cunoașteți sau dacă adresele par suspecte sau neobișnuite, gândiți-vă de două ori înainte de a le deschide. Nu faceți click pe link-uri până când nu aveți certitudinea că sunt legitime și încep cu „https”. Mai ales când vi se solicită informații personale sau financiare.

• Păstrați un card bancar separat și un cont cu o sumă limitată de bani, special pentru tranzacții minore, cum ar fi cumpărarea de flori sau efectuarea unei rezervări la restaurant. Acest lucru vă va ajuta să evitați pierderi financiare importante în cazul în care vă sunt furate detaliile bancare.

• Utilizați o soluție de securitate fiabilă, cu tehnologii anti-phishing și de securizare a plăților, cum ar fi Kaspersky Security Cloud.