Atenție la cele peste 2000 de aplicații periculoase, în Google Play Store!

de: Alexandru Puiu
25 06. 2019

Google are de mult timp o problemă cu aplicațiile malițioase și, conform unui nou studiu, nu pare să se fi remediat. Utilizatorii de Android sunt expuși la riscuri serioase, chiar dacă instalează aplicații doar din Google Play Store.

După aproximativ doi ani de cercetare pentru acest proiect, un grup de cercetători de la Universitatea din Sydney în colaborare cu Data61 de la CSIRO au identificat 2040 de aplicații potențial periculoase în Google Play Store. Unele dintre ele se manifestă ca o infecție malware, altele îți cer permisiuni de care nu ar trebui să aibă nevoie și, din păcate, nu știi ce fac cu ele.

Nu mai puțin de un milion de aplicații din Google Play au fost analizate pentru a ajunge la un rezultat concludent. Dintre ele, multe erau aplicații false, clone ale unor alte aplicații care îți cereau permisiuni ciudate. Printre exemple, se numără Hill Climb Racing sau Temple Run.

Pentru a analiza toate cele un milion de aplicații, cercetătorii au utilizat rețele neurale și algoritmi de inteligență artificială. Algoritmul avea ca scop identificarea de descrieri similare pentru programe și de icoane apropiate ca design și conținut. Ca referință au fost folosite primele cele mai populare 10.000 de programe. La prima strigare, au fost listate 49.608 aplicații cu potențiale probleme.

Acelea au fost trecut prin sistemul de scanare al VirusTotal, iar concluziile au fost simple. 7.246 de aplicații au fost marcate ca fiind malițioase, 2040 au fost false sau de risc înalt. La acestea s-au adăugat 1565 care cereau permisiuni nepotrivite și 1.407 care integrau reclame din surse terțe, în afara ecosistemului controlat al Google.

Cei de la Google au luat la cunoștință rezultatele studiului și au fost foarte eficienți în a le elimina din Play Store după publicare raportului. În plus, oficialii gigantului din Mountain View au ținut să menționeze că numărul aplicațiilor respinse la publicare este de aproximativ 55% la ora actuală și aproximativ 66% din programe ajung să fie suspendate, după ce au ajuns în Play Store.