Pe ce se duc banii românilor din salariu și cum stăm la nivel european

de: Alexandru Puiu
17 12. 2019

Este destul de scump să trăiești în 2019, iar situația este dificilă la nivelul întregii Uniuni Europene. Un studiu recent asociază niște cifre precise cheluielilor pe care se duce salariul în fiecare lună.

Din câte se pare, pe locuință și utilități, s-au cheltuit în 2018 aproximativ 2100 de miliarde de euro. Această sumă reprezintă echivalentul a aproximativ 13% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene și aproximativ 24% din banii pe care îi cheltuie o persoană în gospodărie, după cum se poate vedea în graficul de mai jos, defalcat pe 12 categorii.

La distanță destul de mare, cu doar 13,2% se află cheltuielile pe transport. Mai jos decât transportul, cu un procent de 12,1% se află mâncare și băuturile non-alcoolice. Urmează cheltuielile aferente surselor de divertisment și recreere, care se reflectă în 9,1%. În privința afinității pentru restaurante și hoteluri, aproximativ 8,7% din bugetul unei familii este alocat pentru câteva seri departe de casă.

Sumele rămase au fost destinate pentru: mobilier, aparatură și produse de întreținere a casei (5,4%), îmbrăcăminte și încălțăminte (4,7%), băuturi alcoolice, tutun și narcotice (3,9%) și sănătate (3,9%), care au însumat împreună 32,8% din cheltuielile gospodăriilor pe 2018.

Conform aceluiași studiu publicat de Eurostat, este interesant de observat faptului că România apare la mijlocul clasamentului în materie de cheltuieli pentru casă, pe locul 15 din 28, după Italia. Procentajul din salariu în cazul românilor este de 22,5%, cu 1,5% comparativ cu întreaga Uniune Europeană, după cum se poate vedea în graficul de mai jos.

 

Dacă se face o comparație între România și media UE cu datele prezentate de Eurostat pe categorii de cheltuieli, se poate observa, în primul rând, că ponderea totală a cheltuielilor gospodăriilor în PIB este semnificativ mai mare la noi decât în UE (60,7% din PIB față de 54,3% media Uniunii).

În orice caz, tabelul de mai jos sintetizează atât o veste bună, cât și una rea pentru români. Deși avem dispoziția că cheltuim mai mulți bani, iar piața de consum a explodat în România, PIB este mai mic decât în multe țări europene. Cu alte cuvinte, cheltuim mai mult decât ne permitem, indiferent dacă vorbim de măcare, băutură sau tutun.