Cât îi costă Crăciunul pe români: sărbătorile sunt mai scumpe ca niciodată, cu o excepție

Cât îi costă Crăciunul pe români: sărbătorile sunt mai scumpe ca niciodată, cu o excepție

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar un val semnificativ de cheltuieli este inevitabil. Din păcate, chiar și dacă te rezumi la achiziții de bază, aproape toate sunt mai scumpe decât acum un an.

Sărbătorile din 2019 vin la pachet cu majorări de prețuri importante, dacă luăm ca referință situația de la final de 2018. Majorările pleacă direct de la producător și, în egală măsură, sunt influențate de fluctuațiile pieței europene și condițiile de vreme din ultimul an. Încălzirea globală își spune cuvântul pe toate planurile.

Dacă erai în căutarea unei vești bune, aceea ține de carnea de pui. Deși puii au ajuns de mult timp să fie crescuți cu o sumedenie de antibiotice, pentru a se umfla artificial într-un timp foarte scurt, măcar sunt mai ieftini decât în urmă cu 12 luni, conform economica.net. Restul alimentelor însă, sunt mai scumpe.

Românii sunt consumatori de porc în această perioadă, iar carnea cu pricina a devenit mult mai scumpă la poarta fermei. Din cauza pestei porcine africane, există un deficit de marfă în piață extrem de mare. În consecință, prețurile sunt cu aproximativ 40% mai mari, față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru prima oară, prețul la poartă pentru carnea de porc a depășit doi euro kilogramul.

Ouăle sunt și ele mai scumpe, prețul lor crescând accelerat în ultimele câteva luni. Prețul la poarta fermierului este de 125,14 euro pentru 100 de kilograme, cu aproximativ 8% mai mult decât într-o perioadă similară a anului trecut. Media europeană a creșterii prețului este de doar 3,3%.

O sută de kilograme de lapte au ajuns la 31,7 euro, cu 4% mai mult comparativ cu 2018. Carnea de vită este cu aproximativ 6% mai scumpă, în timp ce untul, în mod surprinzător, este cu 18% mai ieftin la nivelul întregii Uniuni Europene.

Conform datelor puse la dispoziție de Comisia Europeană la începutul acestei luni, carnea de pui la poarta fermei s-a ieftinit cu 0,6% față de perioada similară a anului trecut. Aceasta a ajuns la 143,9 euro pe suta de kilograme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: