Orange, Vodafone, Telekom avertizează Guvernul: eliminați amenda specială din OUG 114

de: Răzvan Băltărețu
20 03. 2019
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Orange, Vodafone și Telekom, operatori care se pregătesc de investiții masive în 5G, sunt nemulțumiți de o prevedere din OUG 114, supranumită și „ordonanța taxei pe lăcomie”.

Pe 19 martie, reprezentanți Orange, Vodafone și Telekom au transmis în Parlament o adresă prin care solicită guvernanților eliminarea amenzii speciale din OUG 114. Aceasta poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri și e impusă în domeniul telecom prin Ordonanță de Urgență 114/2018. Și Digi | RCS-RDS a criticat „taxa pe lăcomie”.

OUG 114 a adus în spațiul public așa numita „taxă pe lăcomie”. Avertismentul Orange, Vodafone și Telekom a fost transmis în Parlament în ziua în care proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114 a fost dezbătut în Comisia IT din Camera Deputaților. S-a întâmplat asta în prezența oficialilor din Ministerul Comunicațiilor, al Finanțelor, ai ANCOM, dar și ai industriilor telecom, bănci și construcții.

Din partea industriei telecom au participat reprezentanți ai Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR). Aceasta reprezintă operatorii Orange, Vodafone și Telekom. Au participat și executivi din conducerile acestor trei companii de comunicații, care împreună au peste 13.000 de angajați.

Ce înseamnă amenda specială pe care o critică Orange, Vodafone și Telekom

Amenda specială, așa cum a fost inclusă în OUG 114, e cuprinsă între 1% și 10% din cifra totală anuală de afaceri. E aplicată furnizorilor care fac lucrări fără să fi obținut în prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizația de construire.

OUG 114 a intrat în vigoare în 29 decembrie 2018.

Ce solicită Orange, Vodafone și Telekom

„OUG nr. 114/2018 stabilește o formulă de calcul severă și disproporționată a amenzii speciale, ce crește gradat de la 1% la 10% din cifra totală anuală de afaceri a furnizorului de rețele de comunicații electronice: un punct procentual pentru fiecare lot de 100 de clienți deserviți prin intermediul unor lucrări neautorizate, dar nu mai mult de 10% din cifra de afaceri totală.”
fragment din AOMR

Astfel, mai simplu, un furnizor de servicii de telecomunicații cu o cifră de afaceri anuală de 500 milioane de euro, pentru lucrări ilegale care deservesc un număr de 300 de clienți, va fi sancționat cu o amendă specială în valoare de 15 milioane de euro, adică aproximativ 3% din cifra sa de afaceri).

În adresă s-a menționat și impunerea amenzii speciale din OUG 114 intră în conflict cu principiile constituționale.

„Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, amenda specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes.”
adresa AOMR

Operatorii susțin că prin impunerea acestei amenzi speciale, OUG nr. 114/2018 realizează o discriminare inechitabilă între sectoarele de telecomunicații și orice alte sectoare de construcții civile/industriale (supuse unui regim de sancționare semnificativ mai blând), după cum informează HotNews, care a publicat adresa transmisă în Parlament.

Asociația a explicat că, în general, executarea lucrărilor de construcții în absența unui drept de trecere, adică autorizații corespunzătoare, este calificată drept contravenție sancționată cu amendă de la 1.000 de lei la 100.000 de lei (art. 26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții). „În schimb, pentru încălcări ale legii similare ca natură, furnizorii de servicii de telecomunicații sunt sancționați cu Amendă Specială calculată ca procent din cifra de afaceri totală a acestora”.