First Bank, victimă majoră a „taxei pe lăcomie”: concediază și închide filiale

First Bank, victimă majoră a „taxei pe lăcomie”: concediază și închide filiale
Sursa foto: ProAlba

First Bank a intrat recent în România, însă șederea nu pare a fi una prea bună deoarece va închide zeci de filiale și concedia sute de persoane.

First Bank a intrat pe piața locală prin achiziția Piraeus Bank și la final de noiembrie a inaugurat prima sucursală sub noua identitate de brand.

Pe 3 martie, Dominic Bruynseels, președintele băncii americane, a anunțat angajații că urmează să fie concediate 379 de persoane și că vor fi închise sau comasate 40 de filiale.

Dominic Bruynseels îi anunță pe angajați că măsurile sunt luate din cauza ”mediului operațional impredictibil, care ne determină să ne reorganizăm modelul de business pentru a ne asigura un viitor sustenabil”, potrivit G4Media.ro

Practic, președintele băncii face referire la OUG 114 care impune o taxă trimestrială de 2% din activele băncilor. Industria bancară și BNR au criticat dur taxa.

În același timp, banca First Bank a transmis că va investi 7,5 milioane de euro în tehnologie pentru a genera procese mai eficiente, rapide și mai fluente. Investiţiile în digitalizare au ca obiectiv, printre altele, optimizarea proceselor existente şi reconfigurarea sistemelor de analiză şi raportare.  Soluţiile de digitalizare vor fi testate, analizate şi implementate treptat în următoarele 20 de luni.

„Clienţii noştri îşi doresc din ce în ce mai mult să poată realiza operaţiuni bancare oricând şi oriunde. O aplicaţie de mobile banking este acum mai apreciată decât proximitatea unui bancomat sau a unei unităţi bancare”, a spus Dominic Bruynseels, potrivit ZF, care astfel subliniază tendința în piață de a renunța la filiale pentru internet banking.

În același timp, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că taxa pe activele băncilor va fi modificată, în prezent variantele fiind discutate cu Asociaţia Română a Băncilor.

Eugen Teodorovici a menționat că taxa va fi trimestrială și se va plăti anual.

Așa numită „taxa pe lăcomie” afectează și firmele de telecom, iar Telekom România a anunțat că ar putea să nu participe la licitația pentru 5G din acestă cauză.

Senatul a adoptat astăzi, 4 martie, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 care introduce măsuri fiscale, printre care se numără şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Propunerea legislativă a trecut de Senat fără raportul Comisiei de buget.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: G4Media