Omul care a „ușurat” Facebook și Google de 120 de milioane de dolari

de: Daniel Ștefan
25 03. 2019

Facebook și Google au fost furate printr-o metodă veche de când e internetul. Omul din spatele fraudei a „ușurat” cei doi giganți de 120 de milioane de dolari.

Se întâmplă și la case mai mari, iar în acest caz, se întâmplă cu simț de răspundere. Nu te încurci cu o sumă mică. Dacă tot ai de unde să iei, furi cât poți duce și cât ține înșelătoria. Asta a făcut lituanianul Evaldas Rimasauskas (50 de ani), care și-a recunoscut vina în momentul în care a fost prins și adus în fața justiției, în Statele Unite ale Americii.

Evaldas, împreună cu alți complici ale căror identități n-au fost divulgate presei, au inițiat o înșelătorie la nivel înalt prin furt de date și de bani de la două dintre cele mai mari companii din lume.

Facebook și Google au fost păcălite de grupul de hackeri ai lui Evaldas prin clasică metodă phishing, veche de când există internetul. Ai zice că doi giganți economici a căror specializare este chiar internetul nu ar putea fi fraudați astfel. Ei bine, se pare că nu.

Cum au fost prădate Facebook și Google

Procurorii americani nu spun că Evaldas este cel care a cerut în mod direct bani de la Facebook și Google, dar cred că el este artizanul infrastructurii care a furat o sumă atât de mare.

Conform acuzațiilor, Evaldas a fondat și a înregistrat În Letonia o companie folosind numele Quanta Computer, un producător de laptopuri din Taiwan. A pretins, deci, că era o altă companie și a cerut de la Facebook 23 de milioane de dolari și de la Google 98 de milioane de dolari pentru niște servicii inexistente. Asta se întâmpla prin 2013.

Firma fantomă a lui Evaldas, care se folosea de numele Quanta Computer, a prădat cei doi giganți prin intermediul unor agenți de la Facebook și Google. Acești agenți au primit clasicele emailuri de tip phishing și au căzut în plasă.

A cerut bani pentru serviciile adevăratei Quanta Computer, dar banii erau trimiși într-un alt cont bancar Letonia și Cipru, conturi controlate de Evaldas.

Acesta a fost extrădat în Statele Unite în 2017.

Cele 120 de milioane de dolari „pescuite” de la Facebook și Google au fost, în cele din urmă, recuperate de companii.