Omul care a petrecut o săptămână întreagă în realitatea virtuală

de: Bianca Prangate
25 03. 2019
Disrupt/YouTube

Te-ai întrebat vreodată cum este să trăiești o săptămână în tărâmul realității virtuale? Un american s-a întrebat, iar acum a aflat și răspunsul pe propria piele.

Co-fondatorul studio-ului din Atlanta Disrupt VR, Jak Wilmot, a petrecut 168 de ore (adică nici mai mult, nici mai puțin de o săptămână) cu un headset de realitate virtuală în apartamentul său. „Acesta este destul de posibil cel mai tâmpit lucru pe care l-am făcut, dar bun venit într-o săptămână din viitor„, a explicat Wilmot.

Bărbatul a decis să ducă lucrurile la un alt nivel, așa că a transmis live întreaga săptămână pe Twitch. Ulterior, după experiment, a uploadat și un videoclip pe YouTube în care a prezentat momentele principale ale săptămânii sale speciale. Îl poți vedea mai jos, dacă ești curios:

Regulile săptămânii petrecute de Wilmot au fost simple: avea ferestrele blocate, pentru a nu fi dependent de lumina Soarelui și putea să schimbe headset-ul Oculus conectat la computer la un alt headset, neconectat, pentru treizeci de secunde, în timp ce ochii îi erau închiși. Headset-ul de realitate virtuală mai mobil avea o cameră construită în față, astfel încât putea să vadă mediul înconjurător, dar fără să își folosească proprii ochi.

Realitatea virtuală fără pauze e puțin copleșitoare

Wilmot nu a avut parte de nicio pauză: a muncit, a mâncat, a făcut sport și a dormit conectat la lumea realității virtuale. Acesta a spus că dormitul cu headset-ul pe ochi a fost comfortabil, doar că l-au usturat puțin ochii.

„Dacă cineva se simte stresat, se poate transpune într-un mediu natural pentru zece minute și să se relaxeze”, a zis el. „Dacă cineva se simte energetic, își poate descărca energia într-un joc de fitness – acestea sunt noile reguli ale realității în care m-am aruncat. Totul ține de headset„.

Bărbatul a mai spus că realitatea virtuală este exact așa cum ți-o construiești. Mai exact, dacă vrei să petreci timp singur, atunci poți să petreci timpul fără companie, într-un joc de tipul Skyrim, unde omori dragoni într-o veselie. Iar dacă vrei să fii mai sociabil, poți intra într-un chat VR, adică o platformă liberă care îți permite să interacționezi cu diverse avataruri, controlate de străini.

„Realitatea virtuală înseamnă să pășești în pantofii altcuiva, sau să pășești într-o navă spațială și să vorbești cu prietenii”, a explicat Wilmot. „Este foarte ușor să îți găsești tribul, să îți faci prieteni, să comunici cu alții printr-o priveliște virtuală, [care nu mai este reprezentă de o] fereastră digitală […]. Pentru mine asta este realitatea virtuală – conexiune”.