O bancă deșteaptă, cât 275 de copaci: cum funcționează soluția anti-poluare

de: Alexandru Puiu
11 07. 2019

Toată viața am fost învățați că cea mai bună soluție de filtrare a aerului o reprezintă copacii, iar în viață ar trebui să plantezi cât mai mulți. Londonezii au găsit o alternativă mai bună.

Creațiile din imaginile alăturate poartă numele City Tree sau Copac de Oraș și sunt cât se poate de naturale. În componența fiecărei astfel de instalații sunt integrate 1682 de plante de mușchi natural, de pădure. În opinia creatorului, un Copac de Oraș filtrează o cantitate la fel de mare de aer precum 275 de copaci adevărați, dintr-o pădure. Diferența majoră constă în faptul că ocupă doar 1% din spațiu.

Acest aliat impresionant împotriva poluării este revoluționar din foarte multe puncte de vedere. Pe lângă aspectul atrăgător, are și un rol util pentru trecători, în afara filtrării aerului. Funcționează ca bancă, în cazul în care vrei să te odihnești pentru câteva momente în ”cel mai verde” colț din oraș.

City Tree este creația celor de la Green City Solutions, localizați în Dresda, din regiunea nemțească a Saxoniei și e departe de a fi un produs nou. A fost deja instalat, până la această oră, în Berlin, Paris, Amsterdam sau Oslo. Cel mai nou exemplar îl regăsești la Londra, lângă Picadilly Circus.

La capitolul detalii tehnice, nu este ce mai mică instalație de purificare a aerului. Are o înălțime de aproximativ patru metri, inhalează aer poluat dominat de dioxid de carbon și elimină aer curat, dominat de oxigen. Conform specificațiilor, face treaba a 275 de copaci în cel mai natural mod cu putință.

În teorie, filtrează și alți poluanți, bacterii periculoase, mizerie și funingine, cu dimensiuni între 0,1 și 10 microni. Cele mai periculoase sunt cele mai mici pentru că se pot ascunde în plămâni și, în scurt timp, ajung în fluxul sangvin. ”Aerul poluat este cauza decesului pentru unul din șapte decese din lume.”, a explicat CEO-ul Green City Solutions, Denes Honus. ”Doar 10 miligrame de poluanți pe metru cub îți vor scurta viața cu jumătate de an”, a concluzionat creatorul City Tree.