Noul Mac Pro este absurd de rapid și exagerat de scump: ce poate să facă

de: Alexandru Puiu
04 06. 2019

Printre schimbările majore anunțate la WWDC 2019 pe partea de software, oficialii Apple au dezvăluit noul Mac Pro și noul monitor proprietar intitulat Pro Display XDR.

Sistemele Apple din gama Mac Pro nu au fost niciodată ieftine și nici nu și-au propus să fie, dar cu noua generație, gigantul din Cupertino a dus performanța acestei familii de aparate la un cu totul alt nivel. În plus, după o pazuă de aproximativ cinci ani, compania americană a anunțat și un monitor creat in-house cu numele Pro Display XDR. Acesta din urmă este certificat HDR și ar trebui să se preteze de minune pentru aplicații de editarea foto/video în condiții optime.

Existau de mult timp speculații legate de un nou Mac Pro, în contextul în care ultima generație nu a mai beneficiat de un upgrade din 2013. Conform celor de la Apple, motivul a avut legatură cu designul restrictiv al vechiului model care nu-ți oferea foarte multă libertate pentru schimbări majore de componente. În 2017, Apple a anunțat că lucrează la un nou Mac Pro. Acum, vedem rezultatele celor câțiva ani de muncă, iar designul îți va aduce aminte de construcția sistemelor Mac Pro din perioada 2006 – 2012.

Carcasa este din aluminu cu mânere menite să faciliteze transportul facil dintr-o parte în alta a biroului. Un grilaj atractiv pe partea din față și din spate a sistemului facilitează fluxul de aer. Ca un detaliu drăguț de design, mănerele de sus și picioarele fac parte din aceeași structură de oțel în jurul căreia se construiește întregul Mac Pro. Dacă rotești mânerul din partea de sus și tragi în sus, rămâi cu scheletul sistemului și poți face rapid un upgrade de componente.

Dincolo de designul exterior însă, prețul este justificat de configurația internă a acestui monstru, mai ales de opțiunile de a băga bani ulterior în el. În primul rând, ai parte de opt sloturi PCI Express pentru diverse componente. Dintre ele, patru sunt de tip X16 și lățime dublă, al cincilea este de tip X16 și lățime standard. Două sunt de tip X8, iar ultimul este de tip X4 și mai scurt. Acela găzduiește conectica Apple, cu două porturi Thunderbolt 3, două posturi USB A și o ieșire de căști. Alte două porturi Thunderbolt 3 sunt integrate în partea superioară a carcasei. La acestea se adaugă două porturi Ethernet de 10Gb, Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 5.0.

În timp ce partea din dreapta a plăcii de bază găzduiește procesorul și plăcile video, partea din stânga este pentru memoria RAM, spațiul de stocare și sursa de curent de 1400W. Răcirea este asigurată de patru ventilatoare, dintre care trei sunt instalate pe partea din față a carcasei pentru a trage aer rece în carcasă.

Din start, vei cumpăra un Mac Pro din această generație cu un Intel Xeon W. Configurația de bază are un procesor cu opt nuclee, dar poți opta pentru 12 nuclee, 24 sau 28. Toate procesoarele disponibile suportă Hyper Threading cu un număr dublu de fluxuri de execuție. Pentru că la dispoziție 12 sloturi de memorie RAM, cantitatea inițială de 32GB de memorie este infimă. Poți ajunge până la un maxim de 1,5TB DDR4 ECC configurată pe 6 canale. În privința stocării, începi cu 256GB de memorie FLASH și poți ajunge până la 4TB.

Placa video standard este o AMD Radeon Pro 580X, dar poți sări până la un Radeon Pro Vega II, două Vega II sau chiar patru plăci video AMD Readon Pro Vega II.

Noul Mac Pro va fi disponibil începând din această toamnă cu un preț de pornire de 6000 de dolari. Monitorul Pro Display XDR costă 5000 de dolari, iar standul opțional mai adaugă 1000 de dolari la acea cifră.