NASA s-a dus în Islanda și s-a prefăcut că e pe Marte

de: Teodora Tudosie
16 08. 2019

Planurile pe care NASA le are în legătură cu Marte sunt ambițioase, iar pregătirile pentru o nouă misiune în spațiu sunt în toi.

Următoarea expediție către Planeta Roșie se apropie cu pași rapizi. Misiunea se va numi Mars 2020, iar roverul cu același nume urmează să caute semne ale vieții într-o regiune de pe Marte despre care se crede că ar fi fost favorabilă pentru viața microbială.

Teste eficiente pe care o viitoare explorare a planetei Marte le-ar presupune sunt destul de dificil de realizat aici, pe Pământ. Totuși, cercetătorii NASA au descoperit un teren care oferă condiții similare cu cele pe care roverul le-ar putea întâlni pe Planeta Roșie. Partea interesantă e că această regiune este mai aproape decât te-ai aștepta.

Astfel, cercetătorii agenției spațiale au ajuns în Islanda, unde au pretins că sunt, de fapt, pe suprafața Planete Roșii.

Ce teste desfășoară NASA în Islanda

Recent, NASA a trimis o echipă de oameni de știință și ingineri în Islanda pentru a testa tehnici de explorare a planetei Marte. Astfel, aceștia au mers într-un câmp de lavă din statul nordic, loc care imită aproape perfect condițiile de pe planetă.

Pentru a explora toate posibilitățile, cercetătorii au adus un prototip de rover, unul mai durabil decât orice alt robot trimis vreodată de NASA pe Marte. A fost gândit special pentru testarea de pe Pământ și este ceva mai rapid decât orice alt rover care a ajuns pe Planeta Roșie: se poate mișca cu aproximativ 20 de centimetri pe secundă.

Acesta este echipat cu multe dintre instrumentele pe care roverul care urmează să participe la misiunea Mars 2020 le va avea. Totuși, îi lipsește abilitatea de a colecta roci pe care orice rover trimis în spațiu ar trebui s-o aibă.

Până la lansarea oficială a roverului Mars 2020 mai e aproximativ un an. Urmează să aibă loc undva între 17 iulie și 5 august 2020, potrivit NASA, și urmează să stea pe suprafața planetei Marte pentru cel puțin un an.